Un demers al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud vizează revitalizarea siturilor reprezentate de manifestările saline de tip ape sărate, nămoluri sărate şi plante halofile din Bistrța-Năsăud. O căsuță de lemn de tip fântână a fost amenajată în comuna Livezile, unde este un izvor cu apă sărată folosit de populație de-a lungul anilor.

În anul 2022 a debutat proiectul de amenajare – reamenajare a fântânilor cu apă sărată din judeţul Bistriţa-Năsăud, intitulat “Ape Sărate – Ape Uitate Din Transilvania“ – Fântâni cu apă sărată din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Acest proiect a izvorât din dorinţa de revitalizare a siturilor reprezentate de manifestările saline de tip ape sărate, nămoluri sărate şi plante halofile, prin constituirea unor suprafeţe protejate și realizarea unor amenajări de interes local sau regional. Demersul nostru a ţinut cont şi de importanţa pe care o au apele sărate din aceste amenajări ale judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru sănătatea populaţiei.
În decembrie 2022, în comuna Livezile, la marginea localitatii, pe Valea Sărată şi pe Valea Lungă, în stânga drumului, a fost amplasată o căsuţă de lemn, tip fântână, de dimensiunea 120x140x240 cm, acoperită cu şindrilă, pe vechea contrucţie, păstrând astfel elemente ale vechii construcţii.
Izvorul se afla într-o stare de conservare precară, împrejmuit cu 10 bârne. Fiind neacoperit, era expus tuturor riscurilor ce pot duce la desalinizarea apei şi la murdărirea acesteia.
Fântână de apă sărată loc. Livezile, Comuna Livezile, jud. Bistriţa-Năsăud. “La Sărătură“ Drăguceanu, coordonate: lat. N = 47°19′ 45 53″; E = 24°62′ 93 44″. Forma de administrare: proprietatea comunei.
Lipsa analizelor de salinitate ne împiedică să ştim cu exactitate concentraţia de săruri ale apei, dar în schimb sunt cunoscute o multitudine de întrebuinţări ale acesteia de-a lung timpului, atât din punct de vedere medical cât şi pentru uzul casnic.
Mulţumim consilierului judeţean, domnul Samuel Coman, pentru susţinere şi Asociaţiei Raiul Livezenilor“, a transmis Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

SPUNE-TI PAREREA