România așteaptă încă autostrăzi și investiții majore în infrastructură, dar realitatea cruntă este că unii aleși din administrație nu sunt în stare să facă niște punți din scânduri peste un pârâu.

Este povestea comunei Dumitrița din Bistrița-Năsăud, comună traversată de pârâul Budac. Mai mulți oameni care locuiesc de-a lungul pârâului folosesc câteva punți pietonale din lemn pentru a traversa de pe o parte pe altă fără a fi nevoiți să meargă pe jos o distanță mai mare până la singurul pod asfaltat pe care se face accesul.

Aceste punți sunt utilizate de ani de zile, singura problemă fiind acum faptul că ele sunt într-o stare avansată de degradare. Mai multe scânduri sunt rupte, iar grinzile sunt putrede așa că în orice moment se poate întâmpla o tragedie. Punțile sunt traversate zilnic de copii care merg la școală, bătrâni sau, pur și simplu, cetățeni care caută un mod mai facil de a ajunge la biserică, la cumpărăruri sau la serviciu.

Problema a fost sesizată de Loredana Baltă, o femeie din Dumitrița care a inițiat un grup civic în comună. Loredana Baltă este și membru AUR și a vorbit despre acest lucru într-o conferință de presă.

Una dintre probleme ar fi punțile care sunt folosite de către cetățenii din comună, punți care sunt folosite pentru a traversa pârâul Budac. Aceste punți sunt extrem de importante deoarece facilitează accesul cetățenilor către punctele cheie din comunitate: magazine, biserică, școală, farmacie și alte asemenea… Dar sunt extrem de degradate, fapt care le face extrem de periculoase și unele chiar impracticabile. Ca să vă dau un exemplu, nu demult un cetățean octogenar, folosind una dintre punți, în vara aceasta, a căzut în pârâul Budac pentru că era extrem de degradată, dintr-un lemn foarte putred. Șansa cetățeanului de a nu se îneca a fost că un vecin a intervenit de urgență. Nu vă mai spun că cetățeanul a necesitat o internare de urgență deoarece a avut multiple traumatisme. Săptămâna trecută o altă punte s-a rupt lăsând în imposibilitatea de a-și practica activitățile zilnice alți cetățeni printre care și doi copii care s-au aflat în riscul de a nu merge la școală“, a spus Loredana Baltă în cadrul unei conferințe de presă.

Să nu uităm că vor veni ploile de toamnă, că vor veni lunile de iarnă când aceste punți vor deveni un real pericol, o capcană pentru copii și pentru persoanele în vârstă, pentru mamele care merg la serviciu și mai ales în turele de noapte“, a mai spus Loredana.

Primarul comunei Dumitrița, Ilie Uchrenciuc, tânăr primar din partea PSD în care cetățenii și-au pus mari speranțe de schimbare, spune că punțile nu reprezintă o problemă și că oamenii au pe unde să treacă. Cu alte cuvinte, în opinia lui, punțile ar fi un „moft“ ale celor care vor să aibă cale de acces din câțiva în câțiva metri și le este lene să ocolească. În comună sunt patru punți pietonale care sunt folosite de mai multe familii, unele cu copii școlari, dar în zonă continuă să se construiască și alte case.

Este pe unde să treacă, nu sunt mari probleme, au asfalt, au cale de acces. Eu am avut o discuție cu oamenii, punțile nu sunt în inventarul comunei Dumitrița. Trebuie proiect, trebuie aviz de la Apele Române, trebuie aviz de la mediu ca să se intervină pe ele. Atât de mare e birocrația la noi în țară. Am stat după un aviz de la Apele Române nouă luni de zile. Până iau un aviz pentru un proiect, expiră celelalte“, s-a plâns primarul Ilie Uchrenciuc.

Acesta spune că singurul lucru pe care îl poate face este să acorde lemn cetățenilor pentru a-și repara singuri punțile. Totuși, fără un proiect tehnic și fără a schimba grinzile care sunt putrede, punțile rămân niște căi de acces periculoase pentru cei care le traversează.

 

SPUNE-TI PAREREA