Designul UX (User Experience) este un factor crucial în succesul oricărei soluții digitale, indiferent dacă este vorba despre o mică aplicație de nișă sau despre o platformă care servește milioane de utilizatori. Succesul unei soluții digitale depinde de cât de bine satisface aceasta nevoile utilizatorilor. Și aceste nevoi nu sunt întotdeauna la fel de evidente pe cât par. De exemplu, un buton de meniu neclar sau un element redundant al interfeței pot cauza utilizatorilor frustrare, confuzie sau suprasolicitare cognitivă. În cele din urmă, astfel de deficiențe de design pot duce la scăderea celor mai importante metrici de afaceri.

Aceasta problema poate fi evitată prin utilizarea serviciilor de UX solutions. Acesta modelează comportamentul utilizatorilor și abordează orice fel de probleme care apar în timpul interacțiunii utilizator-produs.

Importanța designului UX pentru afaceri

După cum am menționat, UX solutions influențează metrici de afaceri. Dar cum? Vom discuta în detaliu în curând, iar acum vom spune că designul influențează sentimentele utilizatorilor în ceea ce privește produsul dvs., indiferent dacă îi face fericiți sau frustrați. Sentimentele utilizatorilor, la rândul lor, afectează modul în care produsul dvs. performează din punct de vedere al afacerii. Dacă o anumită aspect al produsului dvs. nu funcționează bine, motivul se ascunde probabil undeva în experiența utilizatorului.

Având acest lucru în minte, să vedem de ce UX este atât de eficient în rezolvarea diverselor provocări de afaceri, iar parteneriatul cu o companie software development potrivită va asigura succesul oricărui proiect.

UX solutions ia în considerare psihologia utilizatorilor

Atunci când interacționează cu un produs, oamenii îl percep pe diferite nivele. Chiar dacă aplicația sau platforma pare complet relevantă pentru obiectivele lor, ei se pot confrunta cu dificultăți în utilizarea acesteia. Unul dintre rolurile cheie ale designului UX este de a gestiona modele cognitive și de a lua în considerare fiecare aspect al experienței utilizatorului. Ajută la evitarea componentelor care pot cauza suprasolicitare cognitivă sau lipsă de accesibilitate. Pentru a atinge acest obiectiv, designerii se adâncesc în specificul publicului țintă și găsesc o modalitate de a oferi călătorii relevante pentru utilizatori.

UX se bazează pe date

UX solutions se bazează pe rezultatele sondajelor calitative și cantitative, nu pe teorii și presupuneri. Datorită cercetărilor cuprinzătoare asupra utilizatorilor, o echipă de produs studiază nevoile publicului țintă și specificul pieței. Interviurile cu utilizatorii, studiile de teren, testele A/B și alte metode permit designerilor să detecteze și să analizeze numeroase aspecte ale interacțiunii utilizator-produs.

UX afectează direct metrici de afaceri

UX solutions afectează direct metrici care sunt critici pentru succesul unei afaceri SaaS. Printre aceștia se numără rata de conversie, costul de achiziție a clienților (CAC), valoarea pe viață a clienților (CLV), scorul net al promotorului (NPS), rata de reziliere și mulți alții. Datorită soluțiilor UX adecvate, o afacere poate îmbunătăți valoarea produsului pentru clienți, îi poate încuraja să recomande un serviciu sau o platformă și să depășească pierderile de clienți. Aceasta face ca ROI-ul UX să fie cu adevărat remarcabil. Conform unui sondaj Forrester, rata de conversie poate crește cu 400% datorită soluțiilor adecvate de UI/UX.

UX simplifică lucrurile complexe

Avantajele designului UX descrise mai sus sunt doar vârful aisbergului. Cele mai complexe produse digitale se bazează pe designul experienței utilizatorului pentru a face soluțiile lor accesibile utilizatorilor. De exemplu, o platformă de licitații de transport care conectează expeditorii și transportatorii prin intermediul RFI este o soluție pentru industria logistică.

Concluzie

Atunci când clienții interacționează cu un produs digital, fiecare punct al călătoriilor lor contează. De aceea, UX solutions este important pentru afaceri. Dacă oamenii se confruntă cu confuzie, frustrare sau lipsă de concentrare, problema se află probabil undeva în designul produsului dvs. Și aici este nevoie de servicii de design UI/UX.

SPUNE-TI PAREREA