Mai multe obiecte au fost descoperite cu detectorul de metale în localitatea Sigmir, din municipiul Bistrița, în cadrul proiectului „Fii arheolog pentru o zi“.
„În cadrul proiectului „Fii arheolog pentru o zi“, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud a desfășurat în data de 1 septembrie 2023 o nouă activitate de voluntariat în localitatea Sigmir, pe dealul Lazuri. Aici a fost descoperită cu detectorul de metale la o adâncime de 15 cm de către Florin Timofe o fibulă digitată de bronz de tip „slavic” la 10 m de drumul forestier și care poate fi încadrată cronologic perioadei de sfârșit de sec. al VI-lea și început de sec. al VII-lea p. Chr. Deși ruptă în două bucăți, încă din vechime aceasta se păstrează într-o stare bună de conservare. În urma sondajului arheologic, în punctul indicat de către descoperitor, s-a efectuat o secțiune de 3×2 m de unde au fost recuperate câteva fragmente ceramice mici nedeterminabile la o adâncime de 40 cm. Nu s-a conturat niciun context arheologic clar, fibula fiind pierdută probabil accidental. Cert este că descoperirea s-a făcut la doar câțiva metri de un drum forestier de culme. Tot din acest punct și de pe drumul respectiv au mai fost identificate câteva piese de fier: două potcoave, o lamă de cuțit și o verigă; care nu pot fi relaționate cu descoperirea respectivă, fiind mai degrabă de perioadă modernă sau posibil medievale. Toate aceste descoperiri atestă faptul că drumul respectiv era unul intens circulat fiind probabil o rută veche de acces spre zona localității Sigmir.
Odată cu începerea noului an școlar, le reamintim colaboratorilor noștri, dar și cadrelor didactice care doresc să-și implice elevii în acțiuni de voluntariat pe parte de arheologie că instituția noastră va mai desfășura și alte activități de acest gen. Mulțumim tuturor voluntarilor pentru implicarea și interesul de care dau dovadă de fiecare dată când venim către public cu astfel de acțiuni!“, au transmis reprezentanți Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.