Luni, 11 septembrie, sună din nou clopoțelul pentru preșcolari, elevi și cadre didactice, pentru începerea unui nou an școlar.
Structura anului scolar 2023-2024 a fost publicată în Monitorul Oficial, conform Ordinului nr. 3.800/2023 emis de ministrul Educației. Potrivit modificărilor aduse de Ministerul Educației la noul calendar școlar 2023-2024, vacanța de primăvară a elevilor a fost eliminată și înlocuită cu o vacanța de Paste, în perioada 27 aprilie – 7 mai 2024.
Decizia a venit după ce, inițial, Ministerul Educatiei a fixat vacanța de primăvară 2024 la mijlocul lunii aprilie. Prin urmare, perioada de vacanță nu ar fi cuprins și perioada Sărbătorilor Pascale, având în vedere că Paștele catolic se sărbătorește pe 30 martie 2024, iar Paștele ortodox pe 5 mai 2024.
Într-un final, Ministerul Educației a anunțat că a stabilit vacanța de primăvară în perioada 27 aprilie – 7 mai 2024, astfel încât să cuprindă și Paștele ortodox. Conform noului calendar pentru anul scolar 2023-2024, vacanța stabilită la începutul lunii aprilie a dispărut.
Anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri si cinci vacante scolare. Cursurile anului scolar 2023-2024 încep în data de 11 septembrie 2023.
Desfasurarea Programului national „Scoala altfel” si a Programului „Saptamana Verde” a fost stabilita in perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Ministerul Educatiei subliniaza ca cele doua programe se vor desfasura in intervale de cursuri diferite.
Structura anului scolar 2023 module si vacante scolare
Conform calendarului scolar publicat de Ministerul Educatiei, in anul scolar 2023-2024 se vor pastra cele 5 module scoala, alternate cu 5 vacante. De asemenea, in structura anului scolar pe module se pastreaza si vacanta mobila din luna februarie, care ramane la decizia inspectoratelor scolare.
Participarea politicienilor la deschiderea anului școlar, cu discursuri penibile exprimate într-un limbaj de lemn, nu e deloc potrivită. Cei mai mulți politicieni abia la deschiderea anului școlar se intersectează cu școala pe parcursul unui an. În rest nu-i intereseaza educația. Ori, prezența la deschiderea anului școlar nu înseamnă că te-ai ocupat de educație. Este si o chestiune de decență. De altfel filosoful Mihai Șora, cu prilejul deschiderii anului scolar 2022, a transmis un mesaj intitulat „ALEL LA DECENTA” , în care spunea:
”Politicianul nu are ce căuta la deschiderea anului școlar.
Ești primarul unei comune și prețuiești educația copiilor, te-ai dat, precum Greuceanu, de trei ori peste cap și ai modernizat școala, ai investit într-o bibliotecă, în terenul de sport, spații de studiu și tehnologii ori toalete funcționale? Excelent.
Dar acestea nu sunt motive ca să-ți impui prezența în fața copiilor și a profesorilor, să-ți faci campanie electorală, să le confiști, cu alte cuvinte, momentul bucuriei și al emoției la început de an (și în oricare dintre celelalte zile), să-ți bombezi pieptul și să blochezi microfonul.
Cu cât ești mai decent și discret (dar nu mai puțin eficace în acțiunea ta politică), cinstit și chibzuit în gestionarea banului public, cu atât mai iute vei intra în conștiința oamenilor: fără să-i abuzezi psihic și fără să deposedezi profesorii de prerogativele și misiunea lor de gazde.
Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul: fără sloganuri, sforăitoare fraze, citate false puse în gura lui Spiru Haret (care nu ți-a greșit cu nimic, de altminteri).
Ești directorul unei școli și vrei să dai o încărcătură specială momentului festiv, la începutul anului?
Te consulți cu ceilalți profesori, colegi de catedră, și invitați un campion pe care copiii îl adoră, un scriitor pe care cei mici îl citesc cu pasiune, un om de știință plin de har, un fost elev al școlii cu o carieră strălucită…
Sunt atâtea feluri de a-i face pe copii să iubească școala și a-i feri de sporovăiala politică…”
Mihai Șora, care a împlinit 106 ani în 7 noiembrie, 2022 și a încetat din viață pe 25 februarie 2023.
Şcoala începe în acest an pe fondul unor tensiuni între profesori şi guvernanţi faţă de grila de salarizare unică şi faţă de economiile la buget anunţate de Guvern.