Alcoolul și drogurile la volan sunt încă un obicei larg răspândit în rândul șoferilor din Bistrița-Năsăud. În perioada 8-9 septembrie 2023, polițiștii bistrițeni au desfășurat acțiuni cu efective mărite, pe raza întregului județ pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

 

„În perioada de referință, polițiștii rutieri au vizat depistarea conducătorilor auto care nu respectă normele privind circulația pe drumurile publice, acționându-se cu preponderență pentru depistarea conducătorilor auto care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive, dar și a celor care nu respectă regimul legal de viteză.

Polițiștii de ordine publică au desfășurat activități specifice pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, intervenind la solicitările efectuate prin SNUAU 112.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat activități de verificare a societăților comerciale iar cei din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au desfășurat activități specifice pentru depistarea persoanelor urmărite sau dispărute“, a transmis IPJ BN într-un comunicat de presă.

Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 186 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 40.300 de lei, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare cât și pentru nerespectarea regulilor privind conviețuirea socială.

Ca măsură complementară a abaterilor constatate, polițiștii au reținut 8 permise de conducere și 12 certificate de înmatriculare, fiind constatate și patru infracțiuni la regimul rutier și două infracțiuni la Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
La data de 8 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Beclean au identificat substanțe interzise asupra unui tânăr care se deplasa în calitate de pasager, cu un autoturism pe raza orașului.

La aceeași dată, polițiștii din cadrul Poliției orașului Năsăud au oprit în trafic un autoturism care se deplasa prin oraș. Testarea cu aparatul DrugTest a șoferului a indicat prezența substanței metamfetamină. Totodată, verificările au indicat faptul că acesta are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, suspendat. În urma controlului autoturismului, polițiștii au identificat în interior substanțe susceptibile a produce efecte psihotrope.

Pe raza localității Maieru, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au oprit în trafic un autoturism condus de un bărbat. Testarea cu aparatul etilotest a acestuia a indicat valoarea de 1,07 mg/L alcool pur în aerul expirat.

În Sângeorz-Băi, polițiștii din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi au depistat în trafic un șofer care conducea sub influența alcoolului, rezultatul indicat fiind de 0,58 mg/L alcool pur în aerul expirat.

Cei trei conducători auto depistați sub influența substanțelor psihoactive sau alcoolului au fost conduși la spital unde le-au fost prelevate și mostrelor biologice.

Polițiștii au întocmit dosare de cercetare penală cu privire la infracțiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, cât și acte de sesizare a organelor de cercetare competente.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică și prevenirea oricăror situații de risc.

SPUNE-TI PAREREA