Complexul Muzeal Bsitrița-Năsăud vă invită marți, 12 septembrie 2023, ora 18.00 la expoziția personală a artistului Tudor Zbârnea cu titlul Dincolo de noi.

Tudor Zbârnea este absolvent al Școlii Republicane de Arte Plastice I. E. REPIN din Chişinău, clasa profesorului Petru Rusu și al Universității de Arte George Enescu  din Iaşi, România, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu. 

Debutează în anul 1984 în cadrul unei expoziţii republicane de artă contemporană organizată la Chişinău, iar din acest an participă aproape la toate expoziţiile organizate de Ministerul Culturii şi Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova. Din 1992 participă la o serie de expoziții și saloane oficiale organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România. A participat la peste 350 de expoziţii reprezentative din Moldova, România  şi strainătate şi a organizat 39 de expoziţii personale. Format în preajma unor reputaţi artişti ca Mihai Grecu, Dimitrie Peicev şi Andrei Sârbu, Tudor Zbârnea încă de la începutul carierei sale şi-a construit profilul său artistic, devenind o puternică individualitate. 

Artistul si-a edificat cu tenacitate propriul demers vizual, realizând o pictură în care se disting mai multe etape de ordin estetic şi imagistic, în acelaşi timp păstrând în permanenţă funcţia expresivă a culorii. Pictura pentru el, rămâne a fi o formă de cercetare artistică orientată către problematici concentrate asupra unei dimensiuni existențiale. 

Pe parcursul carierei sale artistice, reprezintă Republica Moldova în străinătate în cadrul multiplelor simpozioane expoziții şi saloane internaţionale de artă: Belgia, Belarus, Cehia, Cipru, China, Kazahstan, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, Rusia, Slovacia, Turcia, Ucraina, etc. 

Creația artistului este apreciată în presă şi literatura de specialitate de prestigioși critici și istorici de artă: Constantin Ciobanu, Tudor Stăvilă, Tudor Braga, Florina Breazu, Ludmila Toma, (Moldova) Dan Grigorescu, Vasile Duda, Adrian Silvan Ionescu, Marin Gherasim, Tudor Octavian, Pavel Șușară, Valentin Ciucă, Gheorghe Macarie, Maria Bilașevschi, Iolanta Malamen, Aurel Chiriac, Petru Bejan, Negoiţă Lăptoiu, Petre Popescu-Gogan (România) Barîs Krapak, Victor Kovalev (Belarus), Alberto Bolzonella (Italia) etc. Numele lui fiind inclus în diverse dicționare, enciclopedii, monografii, manuale și albume de artă.

În opinia istoricului de artă Vasile Duda, „Tudor Zbârnea ne conturează prin pictura sa o dramatică metaforă a omului contemporan, permanent nemulțumit și neliniștit, sfâșiat între îndestularea materială și înțelepciunea spirituală, între ce suntem și ce am putea să fim. Prin conceptul și mijloacele plastice armonizate, pictorul ne zugrăvește o veritabilă schimbare la față din pictura românească, o instalație artistică care să ne oprească din alergarea rătăcitoare și ne oferă în schimb un imbold al contemplației și al regăsirii. Adevărul căutat este tot timpul dincolo de noi, iar căutarea ordonatorului intern ne aduce detașare, izolare și ieșirea din orizontalitate prin sacrificiu și asumare de martiri.

SPUNE-TI PAREREA