Considerate adesea inima unui oraș, piețele principale au jucat un rol important în reunirea vieții sociale. Cufundate în istorie și împodobite cu minunății arhitecturale, ele dețin un spațiu special în țesătura culturii europene. Indiferent dacă sunt numite piețe principale sau doar piețe, există puține locuri mai bune pentru a te bucura de diversitatea și frumusețea arhitecturii europene. Aceste spații au fost martorii fluxului și refluxului timpului, ascensiunii și căderii imperiilor și evenimentelor transformatoare care le-au modelat culturile.
Astăzi, ele servesc drept locuri de adunare, unde oamenii vin să se bucure de atmosferă, să se răsfețe cu bucătăria locală, să se relaxeze și să ia parte la serbări culturale.
Una dintre cele mai grandioase și fermecătoare piețe este Plaza de España din Sevilla. Proiectată pentru Expoziția Ibero-Americană din 1929, această piață principală prezintă o fuziune perfectă a stilurilor arhitecturale renascentiste și maure. Dispunerea sa semicirculară îmbrățișează un canal central, împodobit cu poduri uimitoare și lucrări ornamentate din plăci ceramice minuțios lucrate, care înfățișează scene din istoria Spaniei. Plaza de España nu este doar o capodoperă arhitecturală; este o mărturie a istoriei bogate a orașului, a moștenirii culturale și a priceperii artistice.
Sibiu este unul dintre cele mai frumoase orașe de la noi din țară, iar un loc foarte popular aici este Piața Mare, care găzduiește diferite evenimente precum Târgul de Crăciun, concerte și chiar și unele competiții. Este un spațiu în aer liber, care invită oamenii să se conecteze cu istoria orașului, cu alți oameni și, de ce nu, cu natura. Aici se pot hrăni porumbeii, care sunt foarte prietenoși și se perindă prin piață tot timpul anului. Există numeroase cafenele și restaurante, precum și Muzeul Brukenthal. În afara sezonului este o încântare absolută, pentru că nu sunt extraordinar de mulți turiști. O altă piață renumită din Sibiu este Piața Mică, separată în două părți de strada Ocnei, care se întinde pe sub Podul Minciunilor, spre Orașul de Jos. Clădirile existente aici datează din secolele XIV-XVI, inclusiv prima farmacie construită în România, una dintre atracțiile turistice mai puțin cunoscute din Sibiu, care contrastează cu faimoșii „ochi ai Sibiului” – clădirile înalte cu ferestre care par niște ochi.
Dacă Pixar ar crea o piață principală, aceasta s-ar asemăna cu Stary Rynek din Poznań, cunoscută și sub numele de Piața Veche. Toate clădirile sunt la unison din punct de vedere al mărimii, dar diferă prin alegerea de culori îndrăznețe și modele jucăușe. Din punct de vedere istoric, multe dintre clădiri au servit ca hanuri și taverne și case de negustori, oferind cazare pentru comercianții care au participat la comerțul plin de viață din Stary Rynek. Astăzi, multe dintre aceste clădiri au fost conservate și transformate în restaurante, cafenele, magazine și locuri culturale, păstrând farmecul istoric, în timp ce servesc astfel de scopuri moderne.
Piața principală fermecătoare din Praga capturată într-o vedere este de neegalat. Acest spațiu în aer liber magnific este încadrat de clădiri care reprezintă diverse stiluri arhitecturale, inclusiv splendoarea gotică a Bisericii Sfintei Fecioare din Týn și detaliile complicate ale bisericii baroce Sf. Nicolae. În centru se află Ceasul Astronomic, o minune a ingineriei medievale, care încântă mulțimile atunci când sună din oră în oră. Piața este plină de activitate, invitând vizitatorii să se bucure de atmosferă și să admire multitudinea de fațade colorate. Este un loc în care istoria prinde viață, unde poveștile regilor, artiștilor și revoluțiilor se împletesc. Piața Orașului Vechi este o răscruce culturală, unde trecutul se întâlnește cu prezentul, iar vizitatorii pot îmbrățișa farmecul atemporal.
Renumita Piață San Marco este o adevărată capodoperă a arhitecturii și întruchipează inima și sufletul Veneției. Bazilica Sf. Marcu este impresionantă prin cupolele sale distinctive, fațadele complicate de marmură și mozaicurile ornamentate, toate amintind de esența grandorii bizantine. Este un loc în care frumusețea artei, istoria complexă și bucuria de a socializa se împletesc armonios.
Lisabona este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, iar Praça Do Comércio este una dintre cele mai frumoase piețe pe care această țară le are de oferit. Este înconjurat pe trei laturi de clădiri în stil Pombaline, de un galben strălucitor, iar partea de sud are vedere la frumosul fluviu Tajo. În centru se află o statuie grandioasă dedicată Regelui Iosif I, iar pe latura de nord se află faimosul Arc Rua Augusta, care a fost construit pentru a comemora reconstrucția orașului după cutremurul devastator din 1755. Praça do Comércio nu este doar captivantă din punct de vedere vizual, ci poartă și greutatea bogatei istorii maritime a Portugaliei și a moștenirii exploratorilor care s-au îmbarcat în călătorii epice de pe țărmurile Lisabonei până în India, Brazilia și Asia de Sud-Est.
Oamenii care au avut ideea de a construi aceste piețe au știut, cu siguranță, câte ceva despre efectele benefice ale adunării oamenilor într-un singur loc, cel mai important dintre acestea fiind cufundarea în bogata tapiserie a istoriei, artei și comunității care definește fiecare astfel de spațiu deosebit.
Inital spaţiul amplu al pietelor din centrul oraşelor din epoca medievală era destinat a fi deschis în primul rând pentru târguri. Oamenii aveau nevoie de un spaţiu în care meşteşugari şi negustori din alte locuri veneau să-şi vândă produsele. Şi un astfel de spaţiu devenind centrul atenţiei oraşului respectiv, în decursul timpului s-a ajuns şi la folosirea pietelor şi cu alt scop decât cel comercial sau economic.
Aici se făceau toate întâlnirile, tot ce se întâmpla important în oraş se petrecea în pietele din centrul localitătii. In aceste piete au fost construite edificii monumentale mai ales în perioada renascentistă ceea ce oferea o identitate proprie unui oraş. Asa se face că desi în general modul de organizare a unui oraş medieval în jurul unei piete centrale pe care îl regăsim de fapt în toată Europa la Munchen, la Milano, la Nuernberg sau la Viena dar şi în Sibiu, Braşov, Cluj, Bistriţa nu a dus la uniformizare si la disparitia identitătii individuale. Dimpotrivă fiecare oras si-a păstrat personalitatea în ciuda unor tentative de sistematizare sau modernizare. Este si cazul Pieţei Centrale din Bistriţa căreia în urmă cu câtiva ani fostul edil Ovidiu Cretu i-a pus gând rău, în sensul defrisării arborilor ornamentali si a înlocuirii peluzelor înierbate cu dale de beton. Din fericire, planul acesta diabolic nu a fost pus în practică. Intre timp le-a venit si altora mintea la cap ca urmare a efectelor caniculei din această vară, care s-au resimtit cel mai puternic în marile aglomerări urbane, unde construcțiile din beton și suprafețele întinse cu asfalt creează insule de caldură. Aici temperaturile sunt cu până la 10 grade mai ridicate decât la periferie.
Este vorba de orasul Buzău unde în fața primăriei, o suprafață de aproape 10.000 de metri pătrați este acoperită complet cu marmură care reflecta foarte mult lumina soarelui și era aproape imposibil de traversat pietonal în perioada verii. Primăria a luat cinci milioane, bani europeni ca să adapteze piața Dacia noilor condiții climatice, prin creșterea suprafaței de spațiu verde cu peste 30% și amplasarea foarte de fântâni arteziene cu apă.