Sunt unele dintre cele mai importante elemente ale automobilului tău, deși, mai mult ca sigur, nu le acorzi atenția pe care o merită. Sunt responsabile de modul în care mașina ta alunecă pe străzi, atât în sezonul călduros, când asfaltul pare că se topește și că se lipește de roțile autoturismului tău, cât și în sezonul rece, când prinzi străzi cu promoroacă sau cu zăpadă proaspăt depusă.

Jantele auto nu sunt doar practice și nu îndeplinesc doar un rol extrem de important în procesul de mișcare al autoturismului. Din contră, acestea au și o funcție estetică, pe care majoritatea conducătorilor auto tind să o favorizeze mai mult în detrimentul funcției practice.

Iată, așadar, 3 lucruri de care să ții cont atunci când îți cureți jantele auto:

  1. Folosește produse care să nu dăuneze jantelor sau anvelopelor.

Cel mai probabil, știi deja cel puțin două sau trei modalități prin care să-ți cureți jantele auto, fără să folosești produse create special pentru această acțiune. „Leacurile” populare și-au făcut loc în cam toate domeniile de activitate umană și, chiar dacă în unele pare că și-au găsit un rol destul de important, asta nu înseamnă că acestea trebuie folosite dumnezeiește în locul soluțiilor recomandate.

În cazul curățării acestor elemente auto, este indicat să folosești produse create special pentru eliminarea murdăriei și nu produse create de tine sau, mai rău, produse pe care le folosești pentru curățarea altor dispozitive, precum detergenți obișnuiți sau chiar anumite produse care conțin acid.

Riscul este ca, folosind aceste produse, să ajungi să îți distrugi unele dintre cele mai importante componente auto. Și, chiar dacă ai putea „funcționa” cu niște produse care să-și piardă din estetism, problema în cazul jantelor auto este că acestea sunt unele dintre cele mai vizibile elemente ale mașinii.

  1. Fii atent la modul în care folosești mașina.

Deși acest sfat poate părea pueril, trebuie să știi că în momentul curățării vei avea mai puțin de lucru dacă ai folosit mașina cu suficientă atenție. Asta înseamnă atât atenție referitoare la modul în care conduci: să nu efectuezi mișcări bruște, să nu îți „surprinzi” autoturismul de fiecare dată când te urci la volan, dar și atenție referitoare la tipurile de drumuri pe care îți duci automobilul.

Chiar dacă ai anvelope all season și elemente de calitate auto, trebuie să ții cont de faptul că și acestea pot avea de suferit dacă tu nu ai grijă la modul în care te comporți cu propriul autoturism.

Indiferent dacă este vorba de produse recunoscute pentru calitatea lor, dacă sunt expuse constant la situații dificile în trafic, acestea se vor deteriora mult mai rapid decât în mod normal. Tocmai de aceea, este important să acorzi o atenție suplimentară felului în care te comporți cu mașina. Chiar dacă acesta pare un sfat pe care orice mamă i l-ar da fiului sau fiicei ei, uneori, până și cele mai cunoscute sfaturi trebuie spuse cu voce tare.

  1. Ascultă sfaturile specialiștilor. 

Ca în orice domeniu de activitate umană, indiferent cât de priceput te crezi când vine vorba de folosirea, întreținerea și curățarea anumitor produse, mereu va exista cineva care să fie mai competent, mai informat și mai la curent cu informațiile din domeniu decât se întâmplă să fii tu.

Tocmai de aceea, trebuie să privești acest lucru ca pe un avantaj și să găsești aceste persoane din domeniul auto care să cunoască cele mai utile și eficiente produse și tehnici de curățare a diferitelor elemente ale autoturismului tău.

Ascultă cu atenție ce au de spus aceste persoane și ai încredere în experiența lor. Spre exemplu, există experți care recomandă folosirea unui anumit tip de ceară pentru îngrijirea jantelor. De ce să faci asta? Pentru că aplicarea acesteia va aduce un plus de strălucire jantelor tale, iar în cazul care nu ai mai schimbat de mult aceste obiecte ale autoturismului tău, poți să le faci să arate mai noi decât sunt de fapt.

Iar acest exemplu cu utilizarea unui tip de ceară special nu este singur. Așadar, acordă-ți puțin mai mult timp și începe să cercetezi care sunt soluțiile cele mai recomandate nu pentru jante în general, ci pentru cele pe care le ai tu.

Cât de des trebuie curățate jantele mașinii?

 Întreabă-te, de fapt, cât de des îți dorești să schimbi aceste componente ale mașinii tale și vei afla răspunsul care te interesează. Cu cât le cureți mai frecvent, cu atât șansele să le schimbi mai târziu cresc considerabil. Tocmai de aceea, ar trebui să le cureți cât de des ai ocazia.

Bineînțeles, există anumite situații în care nu vei putea să le cureți așa cum ar trebui, cu tot ritualul pe care îl necesită o îndepărtare amănunțită a murdăriei. Însă, chiar și în aceste situații, poți curăța surplusul de murdărie cu un jet ușor de apă, urmând să efectuezi o curățare mult mai eficientă în momentul în care vei schimba anvelopele.

SPUNE-TI PAREREA