Ploaia de meteori „Perseide“, considerată de specialiști cel mai spectaculos eveniment astronomic al verii, are loc în fiecare an, dar cele mai multe stele căzătoare pot fi văzute în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 4:00, ora locală a României.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele în 2023 reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului.

Dacă ești în Bisrița, nu îți face planuri în 12 august, ia-ți familia, prietenii, o pătură, multă dispoziție bună și vino la Star Party: Perseide 2023! Anul acesta, POV21 îți propune o locație clasică pentru evenimentele lor de tradiție în aer liber: Dealul Budacului, zona Serbările Zăpezii, municipiul Bistrița (click aici pentru a vedea locația în Google Maps).

Voluntarii vor pregăti o seară de distracție cu muzică live la chitară, telescoape astronomice, lansare de lampioane, foc de tabără, iar băuturile răcoritoare pot fi procurate de la locație. De asemenea, sunt puse la dispoziție toalete ecologice. Așa cum v-au obișnuit, POV21 vă pregătește o introducere în orientarea pe cer, cu lasere astronomice, urmând apoi să prezinte Constelațiile Zodiacale vizibile pe timpul verii, observabile pe cer.

Program Eveniment:

19:00 – 21:00 – va avea loc primirea participanților, informarea acestora despre telescoapele astronomice și montarea telescoapelor;
21:00 – 22:00 – observarea lunii și a planetelor;
21:00 – 23:00 – observarea stelelor căzătoare, dar și a obiectelor din afara sistemului nostru solar, lansarea de lampioane, foc de tabără, muzică live la chitară.

POV21 este o asociație de tineri care se ocupă cu organizarea de evenimente, marketing online și scriere de articole. Însumează o redacție națională, șase redacții internaționale și șase redacții locale. ONG-ul POV21 ajută tinerii să se dezvolte și să învețe lucruri noi în cadrul unui colectiv. Scopul acestei asociații este de a forma tineri independenți ce își pot antrena abilitățile în diferite domenii, precum design grafic, PR, scriere de proiecte și articole jurnalistice. Pe lângă activitățile on-line, POV21 organizează anual o serie de evenimente. Printre acestea se regăsesc: Star Party: Perseide, Târgul de viitor, TEDxBistrița, Gala Comunitarium, Ruralis și Biblioteca POV21.

SPUNE-TI PAREREA