Uneori, oamenii votează un alt profil de candidat pentru că sunt sătui de anumite „proaste obiceiuri“ din administrație și își doresc o schimbare. Este și cazul comunei Ilva Mare din Bistrița-Năsăud  unde oamenii și-au dorit un altfel de primar.  Dar dezamăgirea a venit mai repede decât se așteptau.

Primarul comunei Ilva Mare, Octavian Cicșa, are probleme serioase în comunitate, în urma unor contracte atribuite de Primăria Ilva Mare. Aflat la primul mandat și ales în 2020, când a fost văzut ca „un salvator”, Octavian Cicșa a eșuat, până acum, în a-și îndeplini promisiunile electorale. Mai mult, polițiștii cercetează, deocamdată „in rem“, fapte grave de corupție, luare de mită și abuz în serviciu, într-un dosar privind achizițiile făcute de Primăria condusă de liberalul Octavian Cicșa. Fără proiecte majore și cu multe promisiuni neonorate, Octavian Cicșa a dus administrația comunei într-un haos total.

Problemele primarului Octavian Cicșa au o strânsă legătură cu societatea Buia Construcții SRL, firma lui Iosif Toderică Pop Buia, cunoscut de ilveni ca Teo Buia, un afacerist-vânător din zonă, care administrează fondul cinegetic din comună și este un apropiat al edilului din Ilva Mare. Societatea lui Teo Buia a prins, în ultimii trei ani, contracte  generoase cu Primăria Comunei Ilva Mare, mai exact, „lucrări de reparare a drumurilor comunale“, pe sume foarte mari.

LUCRĂRI de sute de mii de lei, cu ATRIBUIRE DIRECTĂ, către firma familiei BUIA

Conform portalului de achiziții SICAP, unul dintre proiectele atribuite direct prevede „Lucrări de reparare a drumului comunal Gălan Valerie-Hasca în comuna Ilva Mare”, în valoare de 190.756,3 RON. O altă lucrare, tot de reparare, a unui alt drum din Ilva Mare a fost de 95.000 de lei, atribuită în 2021, tot firmei Buia Construcții. Modul în care s-au făcut achizițiile, calitatea lucrărilor și sumele plătite din bani publici au stârnit nemulțumirile oamenilor din comună dar, mai grav, au adus Primăria condusă de Octavian Cicșa în vizorul oamenilor legii, polițiștii deschizând primul dosar penal, în mai 2022, pentru fapte deosebit de grave! Astfel, prin ordonanța procurorului nr. 141/P/2022 din 10.05.2022, s-a dispus începerea urmăririi penale “in rem” pentru săvârșirea infracțiunilor de LUARE DE MITĂ, ABUZ în SERVICIU și DETURNARE de FONDURI! Pe înțelesul tuturor, fără a se dispune, deocamdată, urmărirea penală a unor persoane, se cercetează faptele de corupție respective.

Conform ordonanței IPJ Bistrița-Năsăud, polițiștii au cerut anul trecut documente justificative, în dosarul respectiv, privind contractele încheiate de Primăria Ilva Mare cu societățile Buia Construcții SRL, Solval Trans SRL și Petromobex Impex SRL, toate trei firme locale.

Se cercetează mai multe nereguli privind cheltuirea banilor la Primăria Ilva Mare, întrucât polițiștii au solicitat inclusiv foile de parcurs pentru mașinile înmatriculate pe Primăria Ilva Mare, dar și bonurile de carburant, din anul 2020 și până în prezent, adică de la preluarea mandatului de către Octavian Cicșa. Deocamdată, dosarul respectiv este în cercetare.

Scandalul apei potabile – Cetățeni vs. familia Buia

Mai multe familii din cătunul Recele, comuna Ilva Mare, riscă să rămână fără apă potabilă, în urma unor reclamații făcute de Iosif Toderică Pop Buia, adică același Teo Buia, care deține bazine piscicole în zonă. Acesta din urmă a făcut sesizări la Societatea de Gospodărire a Apelor, prin care cere ca zece familii care folosesc apa în gospodărie, de mai mulți ani, să se debranșeze de la rețea, motivând că doi dintre aceștia ar folosi apa pentru bazine cu pești. Oamenii spun însă că utilizează apa în gospodărie și cele două bazine cu pești nu au fost realizate în scopuri comerciale. Tot acest scandal a inflamat și mai tare starea de tensiune între cetățenii comunei de o parte, respectiv familia Buia și primarul Cicșa, de cealaltă parte, în special pentru că, în campania electorală din 2020, oamenii ar fi fost împotriva unei relații de prietenie cu beneficii financiare din bani publici, între primar și cei din familia Buia.

Controale pe linie silvică, cu amenzi și dosar penal

Un control efectuat la un banzic de prelucrare a lemnului din comuna Ilva Mare a scos la iveală alte „mizerii“ care se petrec în localitate

„La data de 11 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică- Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au efectuat controale la 2 depozite de material lemnos și o instalație de prelucrare a materialului lemnos din Ilva Mare. Pentru neregulile constatate, a fost aplicată o sancțiune conform Legii 171/2010, în cuantum de 10.000 și a fost dispusă confiscarea cantității de 14, 40 metri cubi de material lemnos, fără documente legale, în valoare de 3.643 de lei.Totodată, în urma verificărilor efectuate, a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud„, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud. Conform surselor noastre, cei care efectuau activități de prelucrare a lemnului sunt apropiați și susținători ai primarului Octavian Cicșa.

SPUNE-TI PAREREA