Sfântul Proroc Ilie apare în Vechiul Testament, unde se vorbește despre faptele sale. Potrivit crestinortodox.ro, este cel ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahad și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.

Credincioșii spun că este cel care merge prin cer într-un car cu roți de flăcări, lovind diavolii cu biciul de foc. Mai mult, se crede că este Sfântul care aduce ploaia și care poate provoca furtuni puternice. Dacă tună pe 20 iulie, atunci alunele vor seca și fructele din livezi vor avea viermi.

În plus, oamenii știu că data aceasta marchează miezul verii pastorale, când le este permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Aceștia obișnuiau să le aducă soțiilor furci de lemn pentru tors, lucrate manual.

Astazi, 20 iulie este mare sărbătoare, Sfântul Ilie.
Din punct de vedere bisericesc, pe 20 iulie se sărbătorește “Sfântul Ilie” (Santilie). Se spune că Sfântul Ilie a primit de la Dumnezeu un car de foc cu care sa umble prin cer și un bici de foc cu care fulgera ca să-i omoare pe diavoli. Așa se face că atunci când fulgeră si tună, oamenii cred căcSfântul Ilie a mai omorât un diavol. Tunetul este zgomotul pe care îl face carul sfantului atunci când merge prin cer. Roțile carului au zimți si, mergând, sparg cerul și aduc ploaia. Uneori, Sfantul îi însăcinează pe slujbasii săi, Ilie Palie si Foca, să îi mane carul.
La mulți ani celor cu numele Ilie!“, srie Cornelia Vlașin de la Ahrivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, se adună plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

În mod tradițional, de Sfântul Ilie, se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

De aceea este condiderat semn de mare noroc și belșug să scuturi mărul în ziua de Sfântul Ilie și să chemi copiii în grădină și să le dai de pomană.

Tot în ziua de Sfântul Ilie, femeile duc busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit. Apoi, când se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.

De Sfântul Ilie, în unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere, în timp ce în alte zone din țară se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma.

SPUNE-TI PAREREA