Pietonalizarea este singura soluție pentru stoparea degrădirii clădirilor istorice din Bistrița și pentru conservarea lor în momentul în care vor fi reabilitate, sunt de părere cei de la „Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean“. Reprezentanții acestei organizații spun că este o presiune pe edilii Bistriței de a face totul pentru atuomobiliști și mai puțin pentru protejarea clădirilor.
„Este o presiune enorma pe edilii Bistritei sa faca totul pentru automobilisti si sa nu sanctioneze vandalizarea cladirilor de patrimoniu cu interventii grotesti. Bistriteanul, se stie, are de la nastere dreptul de a parca si conduce pe strazi medievale precum si de a face ce vrea cu casa lui pentru ca e proprietar. Ce, suntem in comunism sa imi spuna primaria ce nu pot da ciment si lavabila pe fatada de sec XVII?
Pentru comercianti, mitul urban este ca pietonalizarea inseamna musai faliment, bistriteanul neputand consuma decat la cativa pasi de masina sa, altfel isi pierde statutul social. Lasa, domne, Viena, aici suntem in Est, se zice, noi am fost deprivati de masini in comunism si trebuie sa compensam acum.
Mai jos vedeti centrul istoric nu din Copenhaga, ci din foarte esticul Zielona Gora (Polonia), oras infratit cu Bistrita si ai carui edili se afla chiar acum la urbea noastra. In Zielona Gora, insa, nu e plin de masini pe strazile centrale, cladirile istorice nu sunt in faza avansata de degradare de interventii prostesti, magazinele si restaurantele nu inchise din cauza pietonalizarii.
Viitorul centrelor vechi europene este unul legat de restaurare integrala, pietonalizare si transport ecologic, evitand patrimonializarea moarta si turistificarea kitch. E la mintea cocosului si in 2023 ar trebui sa fie plictisitor sa mai spunem asta“, au transmis reprezentanții Petrus Italus Trust.