10 copii și patru adulți din comuna Dumitrița, Bistrița-Năsăud, au ajuns la spital după o toxiinfecție alimentară. Mai multe persoane din localitatea Dumitrița, printre care și copii, au cerut ajutor la 112 după ce li s-a făcut rău. O parte dintre pacienți au fost preluați ieri de ambulanță, în timp ce alții au fost transportați azi la spital cu autospeciala transport victime multiple din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița. Cei mai afectați au fost copiii, dintre care unul a fost confirmat cu infecție de Salmonella.
Problema a pornit de la un botez care a avut loc duminică într-o familie de romi. Petrecăreții au comandat mâncarea de la o firmă de catering și au utilizat logistica pusă la dispoziție de căminul cultural din localitate. Surse locale spun că în loc să pună mâncarea în frigidere, au ales, în schimb, să pună băutura la rece. Dar de vină pentru situație ar putea fi și restaurantul care a livrat mâncarea.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului s-a autosesizat în acest caz și efectuat un control al firma de catering, control care i-a pus lacătul pe ușă. De asemenea, s-au oprit de la comercializare 60 de kg de alimente.
„După realizarea verificărilor la sediul operatorului economic, Zbârci Adrian Octavian, Persoană Fizică Autorizată, cu sediul în județ, comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
- folosirea unor materii prime fără elemente de identificare, produse care nu aveau inscripționate data și ora pregătirii, precum și data și ora desigilării,motiv pentru care nu se poate efectua trasabilitatea acestora;
- utilizarea unor cuptoare neigienizate, cu urme grosiere de arsuri;
- folosirea unor friteuze cu un grad ridicat de uzură, precum și cu depuneri de arsuri;
- depozitarea casoletelor utilizate la livrareapreparatelor culinare către consumatori în același spațiu cu lavete neigienizate și cu materii prime desigilate;
- folosirea unor recipiente de gătire cu un grad ridicat de uzură, cu urme de rugină, acestea fiind depozitate pe paviment, atât cele utilizate, cât și cele neutilizate.
Ținând cont de neregulile constatate, operatorul economic a fost sancționat astfel: - 2 amenzi contravenționale în cuantum de 50.000 lei
- oprirea definitivă de la comercializare a unei cantități de circa 60 kg produse alimentare, în valoare de 1600 lei
- oprirea temporară a prestării-serviciilor în întreaga unitate până la remedierea deficiențelorconstatate” a transmis Stelian Dolha, șeful CJPC BN.
„Errare humanum est, perseverare diabolicum” spune un proverb latin care în româneste înseamnă : A greși e omenește, dar a persevera (în greșeli) este diabolic.
Cu alte cuvinte, una e să greșești odată întâmplător, din neatenție sau grabă (errare), și cu totul alta să stărui în greșeală (perseverare).
Este si cazul restaurantului care a furnizat mâncarea la petrecerea de botez din Dumitrița, în urma căruia 17 oameni au ajuns cu toxiinfecție alimentară în spital a fost închis temporar astăzi de comisarii de la Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud, iar proprietarul a primit două amenzi uriașe, în total de 100 de mii de lei pentru condițiile în care-și ținea și prepara produsele.
In anul 2019 un angajat al aceluiasi restaurant a fost surprins si filmat în timp ce scotea cutii cu pulpe de pui vrac înghețate pe care le izbea de trotuar și de pereții exterior pentru a le dezgheța, după care le arunca pe jos, pe un carton, lovindu-le pe unele cu piciorul. Toată operațiunea, care urma să fi fost etapa de pregătire a materiei prime pentru o masă comună, se petrecea într-o mizerie greu de imaginat.
Patronul restaurantului Adrian Sbârci s-a arătat atunci mâhnit si l-a demis pe acel salariat, dar iata ca situatia se repetă.