Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a primit vineri vizita unui mare artist: Ovidiu Lipan Țăndărică. Primarul i-a făcut un tur al Bisericii Evanghelice, unde se desfășoară ultimele lucrări înainte de a fi introdusă, din nou, în circuitul turistic. Artistul a vizitat interiorul monumentului istoric, dar și turnul, de unde a putut să vadă o priveliște asupra întregului oraș. Cu această ocazie, primarul Ioan Turc a anunțat că turnul va fi deschis, în curând, tuturor vizitatorilor, fiind întrebat de mai mulți bistrițeni, în comentarii.

Mai exact, monumentul își va deschide porțile de Zilele Orașului, după cum a anunțat primarul în cadrul unei conferințe de presă.

 

 

Am vorbit să finalizăm și să facem recepția lucrărilor săptămâna viitoare. Astfel, de Zilele Orașului Bistrița vom redeschide Biserica Evanghelică. Vizitarea acesteia va fi gratuită, pe perioada zilelor de sărbătoare, urmând ca apoi să existe taxă de vizitare și urcare în turn”, a declarat primarul Ioan Turc.

Unul dintre principalele puncte pe agenda primarului Ioan Turc este viața culturală a orașului, unde a punctat anul trecut cu Gala Uniter, dar și anul acesta prin progresele făcute în reabilitarea fostului cinematograf August/ Omnia, unde va funcționa un teatru profesionist.

Reamintim că Ovidiu Lipan Țăndărică se află, săptămâna aceasta, într-o vizită în Bistrița-Năsăud ca ambasador al WTF Rock Festival, eveniment sprijinit de Primăria Municipiului Bistrița. El a vizitat mai multe obiective din Bistrița-Năsăud, printre care două puncte gastronomice, castelul Teleki și Lacul Colibița. De asemenea, a petrecut mult timp în municipiu, unde a făcut o ședință foto cu mai multe obiective importante din oraș: Turnul Dogarilor, Pasajele, Centrul Istoric.

Vizita sa se va încheia sâmbătă, 8 iulie, cu un program artistic ce va avea loc la Turnul Dogarilor din Bistrița. Este vorba de un „drums clinic“ organizat sub egida WTF Rock Festival, un eveniment în cadrul căruia bistrițenii interesați de măiestria lui Ovidiu Lipan Țăndărică vor putea afla mai multe din secretele sale artistice. După o demonstrație de percuție, bistrițenii vor putea să ceară autografe și să dea mâna cu artistul.

Bătaia inimii este ritmul care ne ține vii și care ne măsoară emoțiile, teama, entuziasmul, pasiunea de a trăi. La fel, percuția este elementul care ține în viață muzica și îi dă forța necesară pentru a ne atinge sufletul.
Nimeni nu e mai potrivit să ne povestească și să ne învețe despre acestea decât Ovidiu Lipan Țăndărică, cel mai reprezentativ percuționist român și, cu siguranță, un om și un artist universal.
Ovidiu Lipan Țăndărică a devenit, oficial, ambasador WTF Rock Festival și, după câteva zile petrecute săptămâna aceasta în Bistrița-Năsăud, ne va spune cum a simțit pulsul cetății Bistrița și a ținuturilor din Poarta Transilvaniei.
Așa că ne vedem în poienița de la Turnul Dogarilor un vom petrece timp prețios în compania artistului la un DRUMS CLINIC adresat tuturor celor interesați de muzică, artă și de gândirea muzicală cuceritoare a lui Ovidiu Lipan Țăndărică. Vă invităm la relaxare lângă zidul cetății, o bere, un pahar de vin, surprize marca WTF Rock Festival și un dialog artistic captivant“, au transmis organizatorii.

 

Ovidiu Lipan (n. 31 ianuarie 1953, Iași) este un muzician, compozitor și baterist român, cunoscut ca membru a două formații marcante de muzică rock din România, Roșu și Negru și Phoenix. A dovedit că este „un copil teribil“ al tobelor încă de la 13 ani și se bucură de o carieră muzicală complexă, împlinită.
A dus numele României peste tot în lume, susținând spectacole în Europa (Franța, Belgia, Albania, Macedonia, Bulgaria), America de Nord, America Latină etc.) și a câștigat numeroase premii care i-au confirmat valoarea. Și-a dezvoltat un stil artistic care nu se învață în nicio școală și chiar dacă are deja o longegivă activitate artistică, este mereu suprinzător prin noi abordări și originalitate, dar și prin filonul profund spiritual care însoțește toate proiectele sale muzicale.
Împreună cu trupa Phoenix, Ovidiu Lipan Țăndărică a avut un rol crucial în popularizarea genului rock în România în anii ’70 și ’80. Stilul său de baterie și interpretarea dinamica l-au transformat într-unul dintre cei mai apreciați muzicieni din țară.
Ovidiu Lipan Țăndărică a participat la înregistrarea unor albume celebre ale trupei Phoenix, precum „Cei ce ne-au dat nume” (1972), „Mugur de fluier” (1974), „Cantafabule” (1975) și „SymPhoenix/Timișoara” (1981).
După destrămarea trupei Phoenix în 1978, Ovidiu Lipan Țăndărică a continuat să activeze ca muzician și a colaborat cu numeroși artiști români și străini. De-a lungul carierei sale, a explorat diferite genuri muzicale, de la rock la jazz și muzică clasică.
Ovidiu Lipan Țăndărică este considerat unul dintre pionierii rock-ului românesc și unul dintre cei mai influenți bateriști din țară. Contribuția sa semnificativă la dezvoltarea muzicii rock în România l-a transformat într-un personaj iconic al scenei muzicale românești.
Solo:
Mamă, nu trăi-n trecut/Dragostea va exista (1993, single)
Visul toboșarului (1999, reeditat în 2005)
Renașterea (cu Fanfara Zece Prăjini) (2001, reeditat în 2013)
Performance – Live in Germany (cu Marius Mihalache) (2002)
Aniversare (2003)
Getica (2004)
Bachița (cu Stelu Enache și Fanfara Zece Prăjini) (2004)
La Passion (2006)
Iskender – Aromanian Sound (cu Gheorghe Zamfir și Stelu Enache) (2007)
Balkano live (cu Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Grupul Balcano) (2011)
Cu Phoenix:
Cantofabule (1975)
Transsylvania (1981)
SymPhoenix/Timișoara (1992)
Cantafabule – Bestiar (1996)
Aniversare 35 (1997)
Baba Novak (2005)
Phoenix Tour 2006 – Baba Novak (2006, VCD)
Live at Sala Palatului (2006, DVD)
Back to the Future… (2008)
The 80s (2019)
Cu Madhouse:
From the East (1979)
Giacca de Blue (1979, remaster 2008)
Cu Roșu și Negru:
Leopardul/Cîntecul pădurii/Cadranele (1972, EP)
Oameni de zăpadă/Pastorală (1974, single)
Pădurea l-a gonit/Copiii păcii (1975, single)
Formații de muzică pop 1 (1975, compilație)
Flori de timp/Vrei (1977, single)
Cu Lipan Connection:
Waiting for You (1992, maxi-single)
Excalibur (1997, single)
Transilvania (1998)
Cu Rated X:
Rock Blooded (1983)
Baby I Love You/Pick It Up (1984, single)
Forbidden for the Youth (1996)
Cu Pasărea Rock:
Legenda (2014, maxi-single)
Călușandra (2015, EP)
Legenda (2016)
Cavalcada (2021)
Alte colaborări:
cu Iris – piesa „Bolero / Rhythm Fiesta” (2000)
cu Bosquito – piesa „Întuneric în culori” (2012)

 

SPUNE-TI PAREREA