Dronele au devenit o normalitate în viața noastră și popularitatea lor a crescut mai ales odată cu folosirea lor în scopuri artistice. Dacă ești pasionat de domeniul foto și video, sigur ai auzit de DJI și alte branduri care produc astfel de aparate de zbor, dar te-ai întrebat vreodată cum au apărut?
Poate vei fi surprins să afli că scopul pentru care au fost create nu este nicidecum unul care ține de artă, ci unul militar. Hai să ne întoarcem în timp și să explorăm istoricul apariției lor.

Începuturi timide

Dacă te-ai gândit cumva că avem de-a face cu o istorie recentă, ei bine, află că primul model a fost inventat în anul 1849, de către Julius H. Neuman, însă controlul pe care îl puteai avea asupra lui era unul rudimentar.

Evoluție

Ceva mai târziu, în jurul anului 1930, Reginald Denny, un inginer aeronautic, perfecționează modelul, însă drona este folosită abia în anii 1940, de către Statele Unite ale Americii, în scopuri militare.
Alte modificări tehnologice au fost aduse în anii 1960 și 1970, când dronele au fost trimise în misiuni de recunoaștere și supraveghere militară.
Ceea ce numim azi ca fiind drone moderne, cum ar fi cele de la DJI, care au devenit foarte populare, reprezintă rezultatul perfecționării continue a tehonologiei.

AI, machine learning, AR

Știm cât de rapid evoluează tehnologia, așa că dronele nu fac excepție, astăzi funcționarea lor înglobând toate progresele înregistrate în istoria recentă, cum ar fi:
• Inteligența artificială, care a permis efectuarea unor sarcini complexe, fără a mai fi necesar ajutorul uman, cum ar fi optimizarea traseului pe care îl are de urmat drona sau ocolirea obstacolelor
• AR (Augmenteed Reality) sau realitatea augmentată este și ea trecută în categoria realizări revoluționare pentru că le oferă piloților informații referitoare la spațiul pe care dronele îl explorează, cum ar fi obstacole, harta traseului și altele, aceștia reușind să ia decizii mult mai informate

• Machine learning, care a fost integrat în construirea dronelor și care le ajută să învețe din experiențe trecute pentru a se adapta unora viitoare; funcționeză foarte simplu, prin captarea informațiilor cu ajutorul senzorilor instalați

Ce ne rezervă viitorul?

Experții sunt de părere că tehnologia va fi în continuare extrem de perfecționată și de dezvoltată și că dronele vor fi capabile să ducă la îndeplinire sarcini și mai complexe decât în prezent. De asemenea, se preconizează că vor fi efectuate îmbunătățiri și în ceea ce privește materialele utilizate în fabricarea lor, scopul fiind acela dea a deveni mai eficiente energetic și de a avea o greutate mai mică decât în prezent.
În ce domenii se mai folosesc dronele?
Așa cum spuneam, astăzi majoritatea asociem dronele doar cu domeniul artistic, dar e important să știi că nu sunt utilizate doar aici, ci și în:
Agricultură – mai ales pentru irigarea și supravegherea terenurilor, dar și pentru fertilizarea solului, foarte folosite fiind dronele DJI

Creare de conținut – utilizate de influencerii și de vloggerii care vor să își impresioneze urmăritorii

Film – atunci când directorul de imagine își dorește să obțină cadre care se desfășoară în aer; această metodă este mult mai ieftină și mai eficientă decât procedurile anterioare
Avertizarea și supravegherea populației – unele țări s-au folosit de ajutorul dronelor pentru a avertiza populația să respecte regulile impuse de pandemia COVID-19.

Ce nu știai despre drone

Încheiem cu o serie de curiozități despre drone pe care poate că nu le știai, iar dacă da, nu e rău să îți reamintești progresele tehnologice:
• Se dorește ca dronele să fie folosite și pe post de curier
• Israel este țara în care au fost produse primele drone militare și este și până azi cel mai mare producător
• Statele Unite înregistrează cel mai mare număr de drone din lume
• Prima dronă care putea să facă poze, să urmărească ceva și să evite obiecte în același timp a fost produsă de către DJI
În concluzie, fie că vorbim de dronele militare sau de cele civile, cum ar fi cele amintite mai sus, produse de DJI, istoricul lor e cel puțin interesant.

 

SPUNE-TI PAREREA