Locuitorii din Valea Vinului, comuna Rodna, au fost avertizați de mai multe ori în ultima săptămână privind apariția unui urs în apropiere de gospodăriile oamenilor. După ce s-au primit mai multe alerte prin sistemul Ro-Alert, primarul comunei, Valentin Grapini, a cerut relocarea ursului. Astfel, animalul a fost tranchilizat și relocat.

Ursul crotaliat ce se plimba prin Valea Vinului, comuna Rodna, a fost tranchilizat in după-masa de duminică pentru relocare în vârful munților Rodnei, pe un fond cinegetic. Vestea și fotografiile ne-au fost oferite de medicul veterinar Doru Sabadâș, cel care, alături de fratele său geamăn, Paul, de profesie tot medic veterinar, au efectuat operațiunea la care au participat jandarmii montani și reprezentanți ai fondului de vânătoare.
Acțiunea a avut loc la solicitarea expresă a primarului comunei Rodna, Valentin Grapini“, a relatat mesager24.ro.

Oamenii din Valea Vinului susțin că ursul era crotaliat, fiind adus acolo din altă parte, lucru care a stârnit întrebări și nemulțumiri.

1 COMENTARIU

  1. O prostie nationala. Ursii, ca si oamenii, sunt teritoriali si se bat intre ei, ramanand locului cei mari, agresivi si puternici, in timp ce ursii tineri … alearga de colo-colo, haituiti de toata lumea. Relocarea este cea mai proasta solutie nationala, adica noi mutam ursii sa mai ” chinuie ” si pe altii din alte localitati … sa le manance si la aia animalele domestice, sa le distruga si alora pomii, fructele si legumele din gradini…
    MAAAI POLITRUCILOR, LASATI ORGANELE SILVICE SI DE MEDIU , SA HOTARASCA ELE DENSITATEA ACESTOR ANIMALE DE PRADA SI INTRODUCEREA LOR INAPOI IN SISTEMUL DE CONTROL PRIN ACTIVITATILE DE VANATOARE ORGANIZATA . Nu mai relocati nici un animal, nicaieri, ca numai ” azvarliti pisica in bratele altora „… asta faceti ! Dati voie la vanarea lor ca si oricare alt animal salbatic si nu permiteti apropierea acestor animale de prada, mai jos decat ” inaltimile si golurile alpine ” si interziceti recoltarea frucelor de padure , ca acestea sa aiba ce manca ( ciuperci, bureti, maciese, pormbele, smeura, mure… coarne… mere, prune si pere padurete… etc. etc. etc. ) .
    Totodata, trebuie interzisa vanatoarea animalelor bolnave , schilodite si slabite din terenurile de vanatoare si create conditiile ca sa fie ” selectate ” ( controlate ) pe cale naturala, de catre aceste animale de prada… Ce vreti sa faca acest animale, daca in paduri nu mai gasesc nimic de mancare ? Daca Dvs populatiei in general, v-ar lua cineva ” mancarea de la gura „… ce ati face ?
    Apoi fara suparare, eu cred ca OMUL ARE PRIORITATE IN RAPORT CU ANIMALUL, indiferent ca este domestic ori salbatic… pentru ca el este deasupra ” lantului trofic ” !
    Asadar, nu-i mai relocati, vanati-i si abatorizati-i si stabiliti ca aceste efective sa aiba habitatul excusiv in arealul lor specific, pe inaltimi si goluri alpine si atat, iar de acolo sa fie interzisa extragerea ori recoltarea fructelor si animalelor ce fac obiect al hranei acestora .

SPUNE-TI PAREREA