Solstițiul de vară are loc, în fiecare an, între 20 și 22 iunie. Pentru că rotația Pământului nu este reflectată cu exactitate în calendar, data precisa a evenimentului se schimbă ușor de la un an la celalalt. Solstițiul de vară 2023 este pe data de 21 iunie, zi în care este marcată începutul verii astronomice în emisfera nordică. Este ziua în care Soarele răsare la cea mai nordică poziție a sa.

Tradiții la solstițiul de vară

Sărbătoarea Sânzienelor se suprapune peste solstiţiul de vară și este însoţită de numeroase practici de divinaţie, de prospectare magică a ceea ce se va întâmpla în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat.

Din vechime, se spune că fata care pune floarea sub căpătâi în noaptea de sânziene îşi vede în vis ursitul, femeia care îşi înfăşoară mijlocul cu tulpini de sânziene este ocolită de dureri de şale în timpul secerişului, fecioarele şi nevestele care o poartă în sân sau în păr sunt atrăgătoare şi drăgăstoase.

Prin calitatea sa de a înflori în cea mai lungă zi a anului şi cu insolaţia cea mai puternică, sânziana a devenit reper calendaristic pentru aprecierea stadiului de dezvoltare al culturilor; dacă înfloreşte înainte de ziua care îi este dedicată, 24 iunie, stadiul vegetal al plantelor este avansat şi invers. În nordul României şi în zonele de munte la înfloritul sânzienii se începea cositul pajiştilor.

Tehnica cea mai obişnuită consta în împletirea din flori, în special din flori de sânziene, a unei coroniţe şi aruncarea ei pe casă sau în oborul vitelor. Cununa de Sânziene care împodobeşte Drăgaica în timpul dansului său nupţial are aceeaşi semnificaţie cu colacul din făină de grâu pus de naşă pe creştetul miresei în timpul colăcăriei (înainte de pornirea alaiului nunţii la biserică) şi cu cununile împărăteşti puse de preot pe capul mirilor în timpul cununiei creştine: transferul fertilităţii divine de la un substitut al sacrului (colacul, cununa) la omul profan.

Soarele se va afla direct deasupra Tropicului Racului

În vreme ce întreaga Emisfera Nordică va experimenta cea mai lungă zi a anului, în timpul Solstițiului de vară soarele se va afla direct deasupra Tropicului Racului (23 grade 27 minute latitudine nordica).

Numele vine de la faptul că soarele pare să stea drept pe cer

Termenul Solstitiu deriva din cuvantul latin „sol” – soare și „sistere” – a sta drept, pentru că poziția relativă a soarelui pare să rămână nechimbata în timpul Solstițiului ca și în zilele următoare. În restul timpului, pămantul își păstreaza rotatia in jurul axei, aproximativ 23,5 grade – ceea ce face ca astrul, sa răsară și să apună de la o zi la cealalta.

Cel mai mare foc de tabără din lume a fost facut in timpul celebrarii Solstitiului de vara

De sute de ani, Solstițiul de vară este celebrat de către culturile din întreaga lume. Printre acestea se număra și Sankthan, celebrată pe 24 iunie în țările scandinave. În 2016, oamenii din Ålesund Norvegia au stabilit un record mondial pentru cel mai înalt foc de tabără care a măsurat 47,39 m.

Vremea caniculară sosește câteva săptămâni mai târziu

Te-ai putea întreba de ce, dacă Solstitiu este în cea mai lungă zi a anului și, prin urmare, primește cea mai mare cantitate de soare, de ce temperatura aerului nu își atinge maximul decât dupa o lună sau chiar două mai tarziu. Raspunsul este simplu: Pentru că apa, care ocupa cea mai mare parte din suprafața pămantului, are o anumita temperatură – ceea ce înseamna că durează o vreme până se încălzește sau se răcește Tocmai de aceea vreme durează câteva săptămâni după Solstițiul de vară pentru ca temperatura pământului să atingă apogeul.

Mii de oameni se aduna la Stonehenge pentru a celebra Solstițiul de vară

Oamenii cred, de multă vreme, că druizi antici celebrau la Stonehenge atât solstițiul de vară, cât și cel de iarnă, datorită modului în care razele soarelui se aliniau cu pietrele. Chiar daca nu există nicio dovada care să demonstreze că la Stonehenge aveau loc celebrările celtice ale solstițiilor, mii de oameni continuă să vină în aceasta perioadă la Stonehenge.

În timpul Solstitiului de vară, Pământul se află la cea mai mare distanță de Soare

Ai putea crede ca în timpul Solstitiului de vară pământul este cel mai aproapiat de Soare. De fapt, pământul este cel mai aproape de Soare atunci când în Emisfera Nordică este iarnă. Căldura verii vine din inclinația axei Pământului, și nu din cât de aproape se află Soarele de Pământ.

 

SPUNE-TI PAREREA