Un videoclip filmat de o solistă de muzică populară din Bistrița-Năsăud a intrat în vizorul activiștilor de mediu după ce artista a filmat parte dintre cadre în Munții Rodnei. Scenele idilice pe pajiștea alpină din munți nu au fost pe placul tuturor, având în vedere că acestea au fost filmate în Poiana cu Narcise, iar artista apare cu un buchet proaspăt de narcise în mână. Această floare este protejată de lege și ruperea ei este interzisă, dar aceasta nu este singura abatere a artistei. Ea s-a apărat spunând că a adus florile din grădina mamei sale.

Anuța Motofelea a filmat videoclipul la piesa „Dorul“ în mai mule locații din Bistrița-Năsăud, printre care și Poiana cu Narcise, dar se pare că nu a solicitatavizul Administrației Parcului Național Munții Rodnei.

„Această filmare s-a făcut cu încălcarea legislației în vigoare privind ariile naturale protejate, fără a se solicita și a avea avizul Administrației Parcului Național Munții Rodnei“, au transmis administrația parcului.


Potrivit OUG 195/2005, amenzile ce pot fi aplicate în astfel de situații sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, pentru persoanele fizice, și între 30.000 și 60.000 de lei, în cazul celor juridice. Aceste amenzi se pot da, printre altele, pentru nerespectarea obligației persoanelor fizice și juridice de a nu exercita acțiuni care să ducă la distrugerea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice de pe cuprinsul țării.

Reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei s-au autosesizat și au transmis un mesaj pe pagina oficială de facebook Romsilva – Parcul National Muntii Rodnei.

În urma apariției în mediul online a unui videoclip în care d-na AM, care de altfel a și postat acest film pe rețelele de socializare, apare cântând în Poiana Narciselor de pe raza Parcului Național Munții Rodnei, precizăm că această filmare s-a făcut cu încălcarea legislației în vigoare privind ariile naturale protejate, fără a se solicita și a avea avizul Administrației Parcului Național Munții Rodnei.
Administrația Parcului Național Munții Rodnei condamnă orice încalcare a legilor și regulamentelor privind ariile naturale protejate și va lua întotdeanua măsurile prevăzute de lege și va aplica sancțiuni acolo unde este cazul.
Suntem siguri ca d-na AM nu a vrut, cu intenție, să aducă niciun prejudiciu Parcului Național Munții Rodnei, dar va trebui totuși să răspundă contravențional pentru fapta ei.
Pe viitor, cănd va dorii să se promoveze pe dânsa împreună cu frumusețile Munților Rodnei, sperăm să o facă în mod legal, solicitându-ne avizul și respectând regulamentele noastre!

 

Ulterior, artista a postat un răspuns pe pagina ei de socializare:

„Nu sunt supărată pe reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei pentru ca m-au sancționat, până la urmă ei trebuie să-și facă meseria și chiar vreau să se înțeleagă foarte clar că nu instig și nu încurajez sub nici o formă încălcarea legilor, mai mult decât atât, este de apreciat cât de repede s-au sesizat.
Este adevărat, nu am avut avizul pentru a filma în Poiana Narciselor, pentru că nu am știut că am nevoie de aviz în locurile unde mergeam cu tatăl meu după brânză de oi. Nu știam că am nevoie de aviz să filmez frumusețea locurilor din județul nostru, pe care le îndrăgesc și pe care le mai regăsiți în cântecele mele, din dorința de a le vedea cât mai multă lume!
Prin acest cântec de suflet, am vrut să transmit de asemenea emoția și fericirea tuturor celor care au luat drumul pribegiei, răsfirându-se în toate colțurile lumii, dar niciodată, indiferent de sutele sau miile de km depărtare la care vieţuiau, nu şi-au uitat rădăcinile românești, locurile frumoase în care au fost plăsmuiţi, iubesc și sunt atrași de locurile natale și se întorc la casa părintească!
Mulțumesc tuturor celor care mă susțin, înțeleg și rezonează cu mesajul cântecului meu și vă doresc sănătate, numai bine tuturor, trăiți-vă viața care este ca o floare scumpă, dar tare scurtă și trecătoare!!!“, a transmis Anuța Motofelea.

SPUNE-TI PAREREA