Pădurile sunt un subiect sensibil sub aspect ecologic, iar activitatea ocoalelor silvice este privită, în general, doar prin prisma exploatării. În realitate, un ocol silvic face multe mai multe: exploatează, dar face și lucrări de împădurire, administrează pepiniere, execută lucrări de polenizare artificială pe unele plantații și derulează proiecte de plantare de puieți alături de organizații non-guvernamentale și elevi.
Regia Autonomă Ocolul Silvic „Valea Șieului“ a împlinit luna aceasta 20 de ani de activitate, având în administrare și pază 17 710,87 de hectare de pădure. Teritoriul ocolului se află în partea de sud-est a județului Bistrița-Năsăud, în zona colinară a dealurilor bistrițene și piemontul sed-estic al Munților Călimani, în bazinul hidrografic al râului Șieu, precum și în zona Munților Călimani, în jurul vârfului Pietrosu, respectiv în partea nordică (județul Suceava), în bazinul râului Bistrița, pe afluenții Neagra și Dornișoara, în partea sud-estică, în bazinul râului Mureș, pe afluenții Neagra (județul Harghita) și Bistra (județul Mureș).
Liceul Silvic, unul dintre cele mai respectate licee din anii ’90
Liceul Silvic din Năsăud era, pe vremuri, unul dintre cele mai respectate licee din țară, iar meseria de silvicultor era una foarte râvnită. Unul dintre numeroșii elevii care au absolvit de pe băncile acestei școli este și inginerul Grigore Adrian Demian, actualul șef al Ocolului Silvic „Valea Șieului“. Acesta lucrează în domeniu de 23 de ani, din care 13 ani la ocolul pe care îl conduce, în prezent.
„În domeniul silvic lucrez din 1 august 2000. Am lucrat un an în exploatarea pădurilor, la o societate desprinsă din fostul IFET, Întreprinderea de Exploatări Forestiere Bistrița, iar din 2001 lucrez în cadrul ocoalelor, în administrația silvică. La Ocolul Silvic Valea Șieului sunt din martie 2010, de 13 ani și câteva luni.
Cred că m-a ales meseria pe mine. În urmă cu mai mulți ani am intrat la Liceul Silvic din Năsăud. La momentul respectiv, era foarte căutat, asta însemnând 1991 când admiterea în liceu se făcea pe bază de concurs. Acolo am optat, fiind crescut și copilăria petrecându-mi-o la țară. Eram mult mai apropiat de partea de pădure decât de cei de la oraș, lucru constatat, ulterior, și în rândul colegilor mei, marea majoritate fiind de la țară.
În trecut era foarte căutat Liceul Silvic, fiind unul din cele cinci la nivel național. Era rezervat tinerilor din partea de nord-vest a țării. Locurile erau limitate pe județe. Adică fiecare județ avea rezervat un anumit număr de locuri la Liceul Silvic. Iar admiterea se făcea pe județe“, explicat inginerul silvic.
„Noi, în silvicultură, avem câteva principii de gospodărire, iar unul este cel al continuității: să lăsăm mai mult decât primim“
La fel ca în orice domeniu, muncitorii nu se mai găsesc cu ușurință, în domeniul silvic. Este o muncă istovitoare, iar cine vrea să lucreze în domeniu trebuie să aprecieze natura.
„Se găsesc greu muncitori în toate domeniile, în țara noastră. În primul rând, prsoana care vrea să lucreze în domeniul ăsta, trebuie să aibă o aplecare spre natură. Sunt tot felul de percepții vizavi de munca în silvicultură. Că e grea… Toate meseriile sunt grele. Dar nu trebuie să avem doar satisfacția banului, trebuie să avem satisfacția lucrului bine făcut. Noi, în silvicultură avem câteva principii de gospodărire, iar unul este cel al continuității: să lăsăm mai mult decât primim, în suprafață, în volume de masă lemnoasă“, a spus Adrian Demian.
Regia Autonomă Ocolul Silvic „Valea Șieului“ are ca domenii de activitate exploatarea forestieră, colectarea produselor forestiere din flora spontană, construcții hidrotehnice, activități de întreținere pesiagistică, facilități pentru cazare și vacanțe, vânătoare etc. Conform unui raport oficial al ocolului, în 20 de ani de activitate, s-a reușit extinderea și regenerarea suprafețelor de pădure natural, dar și prin puieți plantați.
„Exploatarea masei lemnoase sau cum i-am spus, exploatarea pădurilor, este parte a actului de cultură silvică. Începutul actului de cultură este cu înființarea pădurilor, cu îngrijirea, iar finalul este cu exploatarea masei lemnoase. Totul are o finalitate și un scop. Concepția este că se exploatează masă lemnoasă. Da, se exploatează pentru că este o resursă căutată și de care avem nevoie. Pe lângă lemne de construcție, avem nevoie de lemn de foc. Nu îl putem obține decât prin exploatarea pădurilor, păduri care au scopul acesta, să furnizeze masă lemnoasă. Pădurea este o resursă regenerabilă și peste tot unde se exploatează se reîmpădurește sau se promovează regenerarea naturală pentru obținerea în cât mai scurt timp a a unei noi generații de pădure. Avem pepiniere silvice, avem arborete, cele mai valoroase care sunt identificate ca surse de semințe, deci este o activitate mult mai complexă decât se vede din afară, din rândul societății“, a mai explicat șeful de ocol.
Lemnul este o opțiune importantă când vine vorba de producerea energiei și mare parte a pădurilor din zona de activitate a Ocolului Silvic „Valea Șieului“ are destinația de lemn de foc.
„Presiunea este tot mai mare, pentru că, în lipsa altor surse de energie, bunăoară gazul, care și el este limitat în exploatare, lemnul de foc a răms singura opțiune. Și nu o să îl putem înlocui într-un timp foarte scurt. Marea majoritate a pădurilor din zona Bistriței și din raza noastră de activitate sunt cu destinație lemn pentru încălzit. Și în procent de 70% volumul exploatat din aceste păduri este folosit pentru încălzire, în cadrul comunităților locale. Inclusiv instituții, școli, primării folosesc ca resursă lemnul de foc“, a precizat Adrian Demian.
100 000 de puieți plantați împreună cu elevii
În două decenii, ocolul silvic a plantat în jur de 3 milioane de puieți din care o treime din producție proprie. În cadrul unor proiecte educative desfășurate în ultimii zece ani, 100 000 de puieți s-au plantat alături de elevi de la diverse școli din mediul rural. Împreună cu Fundația „Mihai Eminescu“ din Sighișoara și Școlile Gimnaziale Galații Bistriței, Mărișelu, Șieu, au fost refăcute suprafețe de pădure și s-au împădurit suprafețe noi.
„În ultimii zece ani au fost nenumărate acțiuni educative. S-a început prin 2010, 2011 cu câteva acțiuni de împădurire, de plantare de puieți împreună cu Tășuleasa Social. Ulterior ei au trecut la alte zone și proiecte mult mai importante. Am căutat alți parteneri de îndrumare a tinerelor generații. Și am desfășurat trei proiecte – partea asta mie mi-e foarte dragă! Am început cu Fundația Mihai Eminescu. În parteneriat cu ei și cu Școala Gimnazială Mărișelu am reîmpădurit o suprafață de 4,3 hectare, suprafață care a fost defrișată ilegal cu tăierile din anii tulburi, din ’90. Ulterior, în 2019-2020 am continuat cu ei și am plantat împreună cu Școala Gimnazială Galații Bistriței 50 000 de de puieți în niște suprafețe de pășuni degradate, fostele vii săsești din cadrul comunității Dipșa. Iar ultimul proiect a fost în decursul acestui an, un proiect încă în derulare, cu Școala Gimnazială Șieu, cu care am plantat 25 000 de puieți în niște suprafețe care au fost defrișate în 1986. Avem colaborare cu Liceul Silvic din Năsăud, un protocol de practică cu ei, așteptăm încontinuu elevii, pentru că eu când am fost elev nu am beneficiat de o practică în domeniu“, a mai spus șeful de ocol.
Dezideratul echipei de la Ocolul Silvic „Valea Șieului“ este să aibă parte de o legislație care să țină cont de aspectele ecologice, dar și de dreptul la proprietate, după cum a mai explicat Adrian Demian.
„Ne dorim să avem continuitate, să avem o instituție care să fie consolidată în activitate. Vrem un cadru legislativ cât mai rar schimbat. Este o problemă cu schimbarea legislației. Dar așteptăm, în perioada imediat următoare, schimbări legislative, un nou cod silvic și legislația subsecventă care sper să clarifice importanța pădurilor și a dreptului de proprietate. În momentul de față, accentul este pe importanța pădurilor la nivel general și importanța ecologică a pădurilor și se face abstracție de interesul și drepturile proprietarilor de pădure. Avem în administrare suprafețe foarte importante, mii de hectare în care exploatarea este interzisă, dar proprietarii și noi avem obligații în asigurarea cadrului de administrare“, a subliniat el.