Greva profesorilor s-a încheiat după trei săptămâni de negocieri. Liderii sindicali au acceptat ultima ofertă a Guvernului așa că elevii se întorc la școală de mâine, 13 iunie.

Potrivit calendarului, aceasta este și ultima săptămână de școală pentru majoritatea elevilor, mai puțin cei din anii terminali care susțin examene și care au terminat mai devreme. Din cauza grevei, o parte dintre elevii de a opta și a douăsprezecea nu au mediile încheiate.

După trei săptămâni de grevă profesorii au obținut: o mărire salarială de 25%, o primă tranșă de creșteri, pe noua grilă ce urmează să fie stabilită, de 50% de la 1 ianuarie 2024, versus 45% cât li s-a oferit anterior. Tot de anul viitor încep să primească vouchere anuale de 1.500 de lei până în 2027.

„...în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi”, au anunțat liderii sindicali astăzi, 12 iunie, într-un comunicat de presă comun.

Care sunt cele două puncte pe care le cer sindicatele de la Guvern:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au mai spus în comunicatul de presă sindicatele din învățământ.

La scurtă vreme după anunțul sindicatelor, premierul Nicolae Ciucă a făcut o declarație înainte de ședința de Guvern: „Astăzi, pe baza discuțiilor de ieri și a angajamentelor tuturor părților implicate în soluționarea conflictului de muncă, am decis la nivelul coaliției și în deplin consens de liderii de sindicat, că odată ce vom avea răspunsul scris al dumnealor cu privire la revenirea la clasă, vom adopta, ne vom ține de cuvânt – cum am făcut-o și până acum – prin adoptarea ordonanței de urgență cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate împreună cu sindicatele”.

Cel mai important protest din ultimii 18 ani

Se împlinesc trei săptămâni de grevă generală, în care peste 60% dintre cadrele didactice din România și-au încetat activitatea. Este prima grevă generală din ultimii 18 ani.

Ce le-a promis Guvernul: o creștere medie a salariului de 25% pentru toți profesorii;

De la 1 iunie, deja cu toții au primit 1.000 lei brut (585 net). Pentru un profesori debutant care primește .2400 de lei net pe lună, această creștere înseamnă deja 24%. Pentru unul cu vechime, care are o leagă de 3.300 de lei, acești bani au însemnat o creștere de aproape 18%, de pildă. Aceștia vor mai primi, practic, încă 7%, iar colegii lor mai tineri doar 1%. Dar Ministerul a făcut niște simulări de salarii brute după această mărire. Noi le-am transformat în nete, cu aplicația calculator-salarii.ro:

Profesor studii superioare de lungă durată debutant care ia 2.4024 de lei va avea un salariu de 3.157 de lei;

Profesor cu studii superioare, grad didactic I, 25 ani vechime, care azi ia 4.020 de lei va primi 4.968 de lei;

Unui profesor cu studii superioare, gradul didactic II, 15-20 ani vechime îi crește salariul de la 3.140 de lei la 4.063 de lei.

În noua lege a salarizării, nicio leafă nu va fi sub salariul mediu pe economie la momentul intrării în vigoare (acum acesta este în prezent de 4.200 de lei net), dar creșterea se va face etapizat. „prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”, este menționat în Nota de fundamentare a ordonanței de urgență;

În fiecare an, de 5 octombrie, Ziua Educației, vor primi un voucher de 1.500 de lei.

 

SPUNE-TI PAREREA