Foto: Marco Geréd Zsolt

Județul Bistrița-Năsăud se află sub atenționare de cod galben și cod portocaliu, fiind așteptate fenomene de instabilitate atmosferică și averse torențiale. Conform Meteo BN, până cel puțin duminică, 11.06.2023, pe toată suprafața județului, vor fi intervale de timp în care manifestările de instabilitate se vor extinde şi se vor intensifica.

Astfel, aşteptăm averse torențiale, frecvente descărcări electrice, punctiform căderi de grindină şi intensificări susținute ale vântului care vor lua aspect de vijelie ! Cantitățile de apă vor putea depăşi 35-45 l/mp într-un interval scurt de timp iar până la finalul perioadei in analiză, în zonele de munte, peste 70-80 l/mp. Creşte, astfel, riscul apariției unor scurgeri torenţiale cu efect de inundații locale !
Manifestările vor avea o amploare şi o intensitate mai mare în a doua parte a zilelor si la inceputul nopții dar nu le excludem nici in celelalte intervale orare“, a transmis MeteoBN.

În interval 09 iunie, ora 10.00 – 10 iunie, ora 10.00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în mare parte a județului Bistrița-Năsăud.
În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nord-vestul Moldovei. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp
sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

De asemenea, pentru intervalul 09 iunie, ora 14.00 – 09 iunie, ora 23.00, este în vigoare o avertiare cod portocaliu de averse torențiale.
Local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).

SPUNE-TI PAREREA