Castelul din Posmuș, recent reabilitat, este în centrul unui proiect de intervenție prin cultură prin care se încurajează mplicarea localnicilor în activități cultural-educative. Astfel, în perioada 2023-2024, vor avea loc diverse acțiuni culturale, la castel, printre care ateliere de teatru, film proiecte fotografice, în care vor fi implicați copii și adulți din comunitatea din Posmuș. Proiectul este inițiat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean:

Prin platforma interdisciplinară și prin abordarea deschisă și incluzivă a proiectului, sperăm să se cristalizeze o perspectivă realistă și un răspuns la întrebarea de bază a demersului nostru: avem un castel recent restaurat aflat în proprietate publică, cum poate aceasta să devină parte a vieții comunităților rurale care îl înconjoară?

Astfel miza noastră este să îi dăm castelului o comunitate – să aducem comunitatea mai aproape de castel.
Acțiunile proiectului sunt concepute ca un proces de cunoaștere și înțelegere a nevoilor culturale locale, care să ducă la dezvoltarea unui program prin care acest loc să devină un reper pentru viața culturală a comunității și un spațiu de întâlnire și educație. Prin triada interdisciplinară cultură-educație-mediu urmărim stabilirea unui echilibru între dimensiunea turistică recent dobândită și nevoile comunității locale.
Acest proiect, inițiat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean, se bazează pe punerea în comun a expertizelor partenerilor noștri, care reprezintă patru actori sociali: zona ONG, zona universitară, zona comunității locale din Posmuș și zona autorităților județene și locale. În acest sens amintim sprijinul acordat din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud – administratorul castelului – parteneriatul cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Facultatea de Teatru și Film (Cluj-Napoca) și susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu.
Planul de activități:
CERCETARE
iunie 2023- decembrie 2023
Cunoașterea comunității (poveşti de viaţă, biografii şi evenimente memorabile, relaţia castelului cu satul şi comunităţile locale, evoluţii arhitecturale şi funcţionale, etc) pe trei direcții de acțiune:
– Istorie (micro și macro istorii ale locului)
– Antropologie și sociologie
– Mediu și biodiversitate
SCOALA DE VARĂ
iulie 2023
Două ateliere de teatru pentru 30 copii din Posmuș (realizate de Sorana Eșeanu și Anda Drăgan).
Două ateliere de film pentru 30 de copii din Posmuș (coordonate de Daniel Iftene).
Un atelier de teatru pentru 5 adulți din Posmuș (coordonat de Andreea Iacob).
Un laborator de dezvoltare de proiecte de educație culturală cu și pentru comunitatea locală.
Întâlniri cu profesioniști în domenii relevante pentru tematica proiectului.
Noi din Posmuș / Noi în Posmuș – seară de muzică și dans, un eveniment de întâlnire a comunității locale.
Cinema / cineva la Castel – 3 proiecții de film.
REZIDENȚE ARTISTICE
august – octombrie 2023
Cristina David și Răzvan Anton, artiștii rezidenți, vor dezvolta câte un proiect artistic în strânsă legătură cu resursele materiale și imateriale locale și vor organiza ateliere de creație pentru copii.
Lavinia Cociubei și Daniella Ludivig vor curatoria o expoziție dedicată familiei Teleki.
ATELIERE DE PEDAGOGIE TEATRALĂ
septembrie – decembrie 2024
Iulia Ursa va coordona o serie de ateliere de pedagogie teatrală dedicată învățătorilor și formatorilor non-formali locali.
DEZVOLTAREA STRATEGIEI EDUCAȚIONAL-COMUNITARE PENTRU CASTELUL TELEKI
februarie – mai 2024
Organizare unor laboratoare de lucru în cadrului masteratului de Management și Antreprenoriat Cultural al Facultății de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca, pentru formularea unor planuri strategice de dezvoltare a programului castelului pe diverse puncte nodale (comunitate, educație, turism și cultură).
EVENIMENTUL FINAL
iunie 2024
Lansarea unui volum care include articolele cercetătorilor, prezentarea activităților proiectului, istoria ansamblului arhitectonic și propuneri de acțiuni pentru inserarea acestuia în circuitul cultural educațional, cât și în viața comunității locale.
Vernisajul expoziției de fotografie a Patriciei Marina Toma.
Vernisajul expoziției dedicate familiei Teleki, curatoriată de Lavinia Cociubei și Daniella Ludvig.
Activitățile proiectului sunt gratuite, sunt adresate tuturor locuitorilor din zonă și se desfășoară atât în spațiul muzeal, în parcul și împrejurimile castelului, cât și în alte locuri din sat.
#castelviu #castelteleki #sieu
https://www.petrusitalus.com/about-9
………………………………………………………………………………………………………………….
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României – PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE.
https://mfe.gov.ro/pnrr/
https://www.facebook.com/PNRROficial/
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția
oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorului. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

SPUNE-TI PAREREA