La puțin timp după încoronare, Regele Charles face o vizită în România, locul în care are mai multe proprietăți, încă din 2006. Regele Charles este cel care a deschis ochii românilor asupra valorizării clădirilor de patrimoniu și a stilului rustic, tradițional. Viscri, satul din Transilvania în care se întoarce periodic prințul devenit acum rege, este cunoscut pentru stilul său arhitectural și punerea în valoare a caselor vechi ce au fost restaurate și introduse în circuitul turistic. De asemenea, se știe că Regele Charles apreciază foarte mult natura și peisajele sălbatice din Transilvania.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a adus în atenția regelui și poteca Via Transilvanica, un proiect inițita în Bistrița-Năsăud de către Asociația Tășuleasa Social.

Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ne dă un exemplu de urmat atât în ceea ce privește protejarea mediului și a biodiversității unice din România, cât și a patrimoniului cultural de care suntem atât de mândri.
Este o mare onoare ca satele transilvănene, pădurile virgine și superbele pajiști cu arbori seculari din România să-l aibă ca susținător și ambasador pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.
Am avut plăcerea și onoarea ca, în calitate de ambasador al Viei Transilvanica, ieri, la Palatul Cotroceni, să aduc în atenția Maiestății Sale cel mai mare proiect național ce are ca scop promovarea diversității culturale, etnice, istorice și naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei și Banatului montan. Via Transilvanica vizează, totodată, accentuarea turismului durabil și punerea în valoare a patrimoniului cultural.
Majestatea Sa m-a asigurat că îi este cunoscut proiectul #ViaTransilvanica și a subliniat faptul că #ViaTransilvanica are nevoie de aceeași protecție și susținere de care au avut parte tradițiile și biodiversitatea de care Majestatea Sa s-a îndrăgostit în România.
Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa ar sprijini Via Transilvanica și ne-ar inspira să atingem cele mai înalte standarde în turismul durabil, așa cum a făcut-o de nenumărate ori“, a transmis Tanczos Barna.

Din păcate, în drumul călătorilor prin Transilvania și nu numai nu se află mereu priveliști încântoare nici în ceea ce privește mediul și nici patrimoniul. O mare parte din locuințe, castele sau biserici sunt în paragină, iar altele au avut parte de intervenții nedorite.

Vizita regelui Charles in Transilvania va fi luminata puternic de astfel de interventii care se raspandesc acum si in sudul provinciei. In maximum zece ani din patrimoniul transilvan va mai ramane o mana de sate cu regim de protectie aplicat. Restul vor fi niste disneylanduri cu polistiren si lindab, pline de igrasie si ciuperci, eventual cu biserica fortificata in centru, salvata de ONG-uri.
Toate acestea se puteau evita daca sistemul de justitie nu ar da automat „lipsa de pericol social” la dosarele de sesizare facute de autoritati si cetateni. Dar na, asta e, traitul dupa patrimoniu nu e pentru nasul nostru. La noi e musai munca ieftina pe banda de ansamblare. Salariile proaste din educatie ne asigura ca aceasta preferinta se va perpetua“, a atrage atenția Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean dând exemplu o intervenție de culoare asupra unei case în situl UNESCO Valea Viilor din județul Sibiu.

SPUNE-TI PAREREA