„Înstruțatul boului“, un vechi obicei agrar păstrat de mai bine de 300 de ani, va fi pus în scenă, din nou, în satul Figa din Beclean, în data de 4 iunie, în ziua de Rusalii.

Obiceiul reprezintă o procesiune pe ulițele satului, în centrul atenției fiind un bou împodobit cu o coroană generoasă de flori, care a fost realizată, în prealabil, de un grup de tineri. Boul este însoțit de tineri, fete și băieți, dar și de figuri simbolistice (personaje îmbrăcate în frunze verzi). În timpul procesiunii, oamenii aruncă cu găleți de apă, în speranța că vor avea parte de recoltă bogată.

Astăzi, semnificația agrară a sărbătorii și-a pierdut din importanță, dar oamenii admiră spectacolul cu bucurie și implicare. Se spune că fetele care ating boul se vor mărita în curând, dar nici acest lucru nu mai este de actualitate, căsătoria nefiind neapărat una dintre prioritățile tinerilor. Totuși, mulți tineri participă, an de an, entuziasm la sărbătoarea de la Figa și se implică total pentru ca obiceiul să fie reconstituit ca pe vremuri.

SPUNE-TI PAREREA