Sursa de imagine: Svet_Feo / Shutterstock.com

Noile tendinţe în amenajarea dormitoarelor, vin cu multă inovaţie, scopul principal fiind acela de a împleti confortul, designul şi funcţionalitatea. De la tendinţele scandinave, până la mobilierul clasic sau tentele retro, de la mobila masivă, până la cea modulară, toate sunt regăsite în amenajarea unui dormitor. Cu toate acestea, ideea principală pe care trebuie să te axezi atunci când îţi alegi mobilierul pentru dormitor, este cea a confortului.

Dormitorul, spaţiul cel mai intim al casei tale

Dormitorul reprezintă locul în care dormi, te relaxezi şi petreci timpul alocat ţie şi persoanei dragi, astfel că nu este o arie expusă sau accesibilă oricui. Este indicat să fie poziţionat în partea retrasă a casei, cât mai departe de uşa de la intrare. Atunci când vrei să îţi amenajezi acest spaţiu, este recomandat să îţi îndrepţi atenţia către piese de mobilier comode şi confortabile, patul fiind piesa centrală. Sunt în tendinţe paturile generoase ca dimensiune, fie că este vorba de forma clasică, fie că preferi paturile ovale sau rotunde.

Se pune mare accent pe accesorizare, astfel că indiferent de forma patului, o noptieră este obligatorie, nu doar pentru designul general, cât şi pentru funcţionalitatea acesteia. Poţi opta pentru forme clasice, pentru modele futuriste sau pentru noptiere cât mai voluminoase, în cazul în care spaţiul îţi permite. Pe lângă faptul că îţi va fi mereu la îndemână pentru a-ţi pune ceasul, cartea şi ochelarii, noptiera va fi parte integrantă din sistemul de iluminat, veioza pentru citit sau ledurile încorporate contribuind la iluminatul stratificat ales pentru dormitorul tău.

Din fericire, există numeroase tipuri de noptiere ce pot fi cu uşurinţă integrate în dormitoare. Aceste piese vor pot completa estetic și funcţional încăperea. Poți opta pentru noptiere minimaliste realizate din PAL, dacă îţi doreşti un ambient modern. Variantele în culori naturale, precum stejar Arizona sau stejar Sonoma, cele cu sertar gri grafit sau variantele alb sunt ușor de integrat indiferent de accentele predominante. Alte variante de noptiere, precum cele realizate din metal şi PAL sau MDF, pot fi soluții care oferă un plus de personalitate în zona de relaxare și odihnă. Şi pe parte de design există numeroase opţiuni, de la modelele compacte, prevăzute cu sertare, la cele de dimensiuni mari sau cu picioare metalice ce asigură spațiu pentru depozitare şi organizare valoros.

Mobilier practic şi uşor de integrat

Deşi este locul în care dormi, în dormitor vei amplasa şi alte piese de mobilier, destinate lucrurilor tale personale, astfel că vei completa cadrul general amplasând o comodă cu sertar, practică şi potrivită design-ului interior. Vei alege modelul de comodă care va cadra cel mai bine alături de pat şi noptiere, creând un ambient fluid şi echilibrat. Pentru mobilierul tău de dormitor poţi opta pentru nuanţele naturale, lemnul natur fiind întotdeauna în tendinţe, însă la fel de bine poţi alege îndrăzneţ, adoptând o cromatică aparte.

Comoda cu sertare nu este doar un corp de mobilier, este şi un accesoriu estetic important. Variantele din PAL cu finisaje bine executate cu fibră lemnoasă naturală vor completă oricând un ambient modern şi primitor. Cele din lemn vor întregi oricând un design interior clasic, pe când variantele ce combină materiale din lemn şi metal pot asigura un aer personal unui decor în stil industrial tineresc. Când sunt selectate comode pentru dormitor este important să se pună accent pe funcţionalitate. Prezența sertarelor, a spaţiilor pentru expunere sau a finisajelor sunt detalii ce trebuie analizate pentru a beneficia de avantajele acestor corpuri de mobilier.

Vei puncta abordarea ta stilistică, prin adăugarea de accesorii, de la corpuri de iluminat, până la covoare, mochete, draperii şi perne decorative. Oricare ar fi alegerea ta, este foarte important ca mobilierul de dormitor să ofere, în primul rând, confort şi funcţionalitate, dublate ulterior de design.

SPUNE-TI PAREREA