Următoarea perioadă va fi marcată de instabilitate atmosferică accentuată, așa că ne așteptăm la ploi, descărcări electrice și grindină destul de frecvent. Conform MeteoBN, am intrat în cea mai instabilă perioadă a anului.

Nu scăpăm de instabilitate, nici în zilele următoare.
Nici nu ne mirăm, am intrat in cea mai instabilă perioadă a anului. Perioada 15 mai – 15/20 iunie este cunoscută ca fiind una în care manifestările acestea sunt, practic, aproape în fiecare zi. Regimul în creştere de insolație prin creşterea unghiului de incidență solară ( ne îndreptăm spre solstițiu ), generează o încălzire rapidă în straturile inferioare ale troposferei, prin absorbția mai bună a suprafeței terestre şi implicit, o cantitate mai mare de energie calorică eliminată, încă din orele dimineților, astfel, convecțiile termice sunt la ele acasă. Gradul de instabilitate se accentuează spre amiază când „liniştea” e perturbată de țopăirea acestor strate, generându-se nori cu dezvoltare pe verticală, averse, descărcări electrice, grindină, vânt etc.
Le vom avea, cu caracter local, repet, aproape zi de zi.
Accentuez de fiecare dată caracterul local pentru că deşi cu dezvoltare mare pe verticală, norii acestia purtători de averse nu sunt foarte extinşi spațial, pe orizontală, astfel, pot exista cazuri în care unele areale să nu fie afectate deloc, pe când altele să prindă si 3 / 4 „duşuri” pe zi.. Pe unde trec si unde găsesc condiții propice de dezvoltare, e loterie…Cert este că avem condiții de formare a furtunilor, peste tot.
Şi le vom tot avea în perioada următoare…
Dimineața zilelor ce vor urma incercăm, in postări zilnice, să estimăm, pe cât posibil, apariția lor, gradul de acoperire si deplasarea acestora…“, a transmis MeteoBN.

SPUNE-TI PAREREA