„Dacă nu vă pasă, nu intrăm în clasă“ au strigat astăzi în jur de 300 de sindicaliști din învățământul bistrițean care au ieșit în stradă și au pichetat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud. Aceștia au afișat diverse mesaje prin care și-au manifestat nemulțumirea față de salariile și respectul care li se arată de mai mulți ani încoace.

Mai multe cadre didactice au declarat că se simt nerespectate de Guvern, de părinți și de elevi. De asemenea, cosideră că nivelul salarizării este un aspect important în ceea ce privește prestanța lor.

„Părinții nu au respect, iar elevii au mai multe drepturi decât obligații“

„Nu suntem respectați ca profesori. Nu suntem respectați, nici de guvern care ne tratează ca pe niște muncitori necalificați. Părinții nu au respect, iar elevii au mai multe drepturi decât obligații“, a spus o profesoară de educație fizică, în vârstă de 25 de ani, care a preferat să își păstreze anonimatul. Ea lucrează în învățământ de doi ani și spune că banii nu îi ajung de la o lună la alta.

„Prețurile au crescut, atât la alimente cât și la chirii. Având în vedere că trebuie să plătesc chiria, trebuie să îmi cumpăr alimente, să plătesc utilități, plus naveta, nu rămân de la o lună la alta cu absolut nimic. Cumva ne ascundem de adevăr. Copiii sunt foarte influențați și de partea asta financiară și au exemple nepotrivite, mai ales pe rețele de socializare. Și atunci noi trebuie să avem o anumită prestanță în fața lor care, din păcate, vine și din latura financiară“, a spus profesoara.

„Îmi caut demnitatea și nu o găsesc“

Lipsa de respect o revoltă și pe o profesoară cu o carieră de peste 30 de ani. Lucica Mariana Popovici este profesoară de matematică la Școala Gimnazială din Dumitrița, lucrează în învățământ de 32 de ani și spune că nu își mai găsește demnitatea.

Îmi caut demnitatea și nu o găsesc. Lucrez în învățământ de 32 de ani. Îmi caut demnitatea. Demnitatea se cumpără cu salarii onorabile. Nu atât pentru mine, cât pentru tineret. Nu avem urmași, din păcate. De doi 12, repet, mă simt o dădacă prost plătită care merge zi de zi la școală“, a spus Mariana Popovici.

„Mă deranjează nesimțirea acestui președinte“

Mă deranjează nesimțirea acestui președinte, nesimțirea acestui ministru, ne deranjează maxim. Cel mai laș președinte pe care l-a avut această țară. Mă întreb dacă el a fost vreodată profesor“, a spus Claudiu Copaciu, profesor de biologie.

 

Profesorii sunt deciși să continue greva dacă nu le vor fi ascultate doleanțele. La discuții a ieși prefectul județului, Teofil Cioarbă, reprezentantul Guvernului în teritoriu.

1 COMENTARIU

  1. „Am spus-o într-un rând că ceea ce ne inspiră durerea cea mai mare si o adevărată teamă de viitorul acestei țări nu sunt pe atâta oamenii generației actuale pe cât tinerii noștri, care vor stăpâni în viitor soarta nației lor. Lucrarea continuă a instituțiilor prea liberale a consistat la spiritele tinere în dărâmarea oricărei autorități dumnezeiești și omenești, într-o încredere oarbă în propria persoană neînsemnată, în nerespectarea oricărui superior. Ușurința cu care tinerii la noi discută oameni și lucruri, expresiile de care se servesc, suficiența și lipsa de naivitate e un semn că avem a face cu oameni îmbătrâniți înainte de vreme, cărora le-am putea prezice de pe acuma lipsa de statornicie si impotența morală. Aceasta-i pedeapsa ce ne-o dă Dumnezeu pentru c-am făcut din școli numai unelte în care se îngrămădește învățarea unei mulțimi de cunoștințe, fără să fi îngrijit deloc pentru creșterea inimei și caracterului, căci niciodată tăria unui popor n-a stat în instrucție si numai în instrucție, ci totdeauna în creștere. O cunoștință, mai ales în școalele secundare, care nu are rol educativ, e o cunoștință stearpă și nefolositoare”
    (Mihai Eminescu- Curierul de Iași, 5 iunie 1877).

    Cine are urechi de auzit, să audă!

SPUNE-TI PAREREA