Revendicările sistemului educaţional sunt extrem de pertinente, pornind de la majorarea salariilor, plata unor sporuri, a orelor suplimentare, dar şi a altor drepturi prevăzute în legislaţia în vigoare şi în contractele de muncă, creşterea anuală a investiţiilor şi, nu în ultimul rând, utilizarea unui alt program în afară de EduSal.

Botea Viorel, preşedinte #PMP #Brăila, fost inspector şcolar general: „Salariile personalului didactic şi a personalului auxiliar sunt extrem de scăzute comparativ cu salariul mediu pe economie. De exemplu, un profesor între 25 și 35 de ani câștigă în jur de 2300 lei net, în timp ce un profsor cu peste 25 de ani vechime, cu tote sporurile și gradele didactice, fără ore suplimentare – care de obicei nu există – are un salariu net de aproximativ 6000 de lei, salariu care include procentul de 25% gradație de merit și 10% dirigenție, spor de stres și normă de hrană. De precizat că procentele alocate pentru dirigenție și gradația de merit nu sunt primite de toți profesorii, iar în lipsa acestora, chiar și la un nivel maxim de vechime, salariul net nu depășește 4000 de lei, ceea ce este cel puțin umilitor. La fel de jenante sunt şi salariile conducătorilor instituţiilor de învăţământ, în contextul în care personalul de conducere desfăşoară atât activităţi de predare cât şi manageriale.
Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei este o altă revendicare pertinentă, necesară pentru buna funcţionare a sistemului educaţional din România. EduSal creează mari probleme deoarece nu este gestionat de profesionişti. De aceea, este necesar un program de salarizare gestionat şi administrat exclusiv de profesionişti din cadrul Ministerul Educaţiei, care trebuie să fie salarizaţi corespunzător.
Pentru majorarea salariilor creşterea trebuie să fie de cel puţin 50%, bani alocaţi de la bugetul de stat, prin realocări de la alte ministere care pot accesa ușor fonduri din proiecte europene. Aceeaşi creştere trebuie să se aplice, conform contractului colectiv de muncă, şi pentru orele suplimentare acordate conform legislaţiei în vigoare.
La acest moment, bugetul Ministerului Educaţiei este de 2,1% din PIB, insuficient pentru a acoperi nevoile sistemului educaţional. De aceea este extrem de necesară alocarea a 4% din PIB, fonduri care completate cu banii din PNRR, pot asigura o finanţare corectă a sistemului educaţional. Utilizarea fondurilor europene din cadrul PNRR, pentru achiziţia de mobilier, echipamente didactice IT şi nu numai sunt câteva exemple elocvente de proiecte care se pot realiza pe mai multe paliere, care trebuie încurajate şi sprijinite de către Ministerul Educaţiei”.

2 COMENTARII

  1. Domnilor profesori, doriți salarii mai mari ? Dar despre performanțele dvs. nu ne spuneti nimic? Cu ce este mai presus calitatea invatamântului din 2023 față de 2020 sau 2015 ? Dar rata de promovabilitate ? Ne spune domnul Íonut Cristache Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți:
    ,,Oricum, trebuie făcut ceva rapid, pentru că avem 42 la sută dintre tineri analfabeți funcțional și o promovabilitate de aproximativ 60 la sută la BAC, în contextul în care în fiecare an dăm subiecte DIN CE IN CE MAI UȘOARE (!!!)- așa ca să ne mai furăm singuri căciula, să ne mințim singuri”.
    E ca și cum un manager ar duce o firmă la faliment, după care ar solicita patronului majorarea salariului -!!??…
    Íată un exemplu altor bugetari ca și dvs: „eroii în halate albe”, care nici in timpul pandemiei Covid, nu și-au schimbat deloc atitudinea față de pacienți.Dimpotrivă, au muncit cate 10-15 ore acolo lângă patul bolnavilor, punându-și si ei sanatatea in pericol, (chiar si in costumele alea de „cosmonaut”) „uitând” de casă, familie, copii.
    Íar dvs. ? De ce nu ați ieșit și în timpul PANDEMIEI să „mitingiți” împotriva închiderii școlilor (!!!)-? Unde v-au fost sindicatele atunci ? Dar nu. D-voastră vreți salarii mai mari, cu performanțe din ce în ce mai mici. Ori… „Așa ceva nu să egzistă-!” – domnilor profesori.

  2. Toata lumea si peste tot… ARE NEVOIE DE SALARII MAI MARI CU 50% CEL PUTIN… indiferent ce , cum si unde lucreaza, maiales in sectorul privat unde majoritatea covarsitoare primeste ” minimul pe ecnomie „… si unde sa plang ca nu au ” muncitori ” … Este imposibil ca cineva sa mareasca dintr-odata salariile de la 2500 la 4000 de lei/luna .

SPUNE-TI PAREREA