Sindicatele din educație au declanșat luni o grevă generală în școli. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Din cauza grevei, elevii de clasa a VI-a nu vor mai susține Evaluarea Națională. Protestul cadrelor didactice a fost declanşat de nemulţumirile acumulate de peste 30 de ani, care au dus la subfinanțarea în sistemul de învățământ, a declarat luni preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, care a vorbit și despre „semnalul pozitiv” pe care cadrele didactice îl așteaptă de la guvernanți.

În urma discuțiilor de duminică de la guvern, împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor, lucrătorilor din învățământ li s-au propus următoarele:

salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.

Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;

acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;

acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

Din păcate, în urma acestor propuneri și negocieri, nu s-a ajuns la nici o înțelegere.

Procentul  de persoane aflate în grevă la nivel județean, în sistemul de învățământ nu a suferit modificări majore. 56,31% din totalul angajaților din învățământul bistrițean sunt în grevă

Nicio persoana angajată a unităților de învățământ de mai jos nu participă la greva generală:

CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BECLEAN
CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ „LACRIMA” UNIREA
CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ NR.1 BISTRIȚA
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT „CĂSUȚA CU POVEȘTI” BISTRIȚA
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR.12 BISTRIȚA
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT „PRICHINDEII” BISTRIȚA
LICEUL DE MUZICĂ „TUDOR JARDA” BISTRIȚA
LICEUL TEHNOLOGIC BISTRIȚA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ BRANIȘTEA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ BUDACU DE JOS
ȘCOALA GIMNAZIALĂ MĂRIȘELU
ȘCOALA GIMNAZIALĂ CARDINAL IULIU HOSSU MILAȘ
CLUBUL COPIILOR NĂSĂUD
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „VASILE SCURTU” PARVA
CLUBUL COPIILOR SÂNGEORZ-BĂI
ȘCOALA PROFESIONALĂ TÂRLIȘUA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „DSIDA JENO” VIȚA

SPUNE-TI PAREREA