O cursă off-road cu mașini grele, organizată de un grup de austrieci, a stârnit indignare săptămâna trecută, după ce zecile de mașini au pătruns în zone protejate din Transilvania, au rupt barierele de pe propretățile împădurite, au distrus copaci și au trecut peste pajiștile oamenilor. Grupul care cuprinde în jur de 80 de mașini de teren, cu tracțiune integrală, dar și mașini grele, asemănătoare cu cele ale armatei, era survolat și de un elicopter. Garda de Mediu din Bihor i-a sancționat pe aventurieri cu 60.000 de lei, dar asta nu i-a împiedicat să meargă mai departe în Sălaj, Bistrița-Năsăud și Maramureș. Unii dintre străinii care au participat la expediție și-au lipit pe mașini și însemnele Romsilva.
Într-un mesaj pentru Știrile PRO TV, organizatorul a susținut că are un acord din partea Poliției și Romsilva să intre pe unde dorește cu mașinile în păduri, dar nu a vrut să arate documentele. Abia la intrarea în Parcul Național Munții Rodnei, după ce imaginile cu deranjul provocat de străini au provocat indignare pe internet, jandarmii au oprit distracția.
„Ca austrieci, brusc, nu mai suntem bineveniți aici. Asta doare foarte mult. Înțeleg, însă, și adevăratul motiv. Vetoul Austriei împotriva intrării României în Schengen”, a transmis, ulterior, organizatorul pentru Știrile PRO TV.
Regia Națională a Pădurilor Romsilva care a fost parteneră, în anii trecuți, la SuperKarpata Trophy, a transmis un mesaj prin care se delimitează de acest eveniment. Romsilva acuză organizatorii că au folosit abuziv sigla intituției, folosindu-se de un acord de colaborare din 2016 care nu maie ste de actualitate.
„Organizatorii evenimentului SuperKarpata Trophy folosesc în mod abuziv sigla Romsilva
În urma informațiilor privind desfășurarea evenimentului SuperKarpata Trophy în țara noastră, între 12 și 21 mai 2023, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:
Organizatorul evenimentului SuperKarpata Trophy folosește, în mod abuziv, sigla Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, inducând în mod înșelător participanților și publicului o implicare a Romsilva în organizarea acestei competiții.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu este implicată în niciun fel în organizarea acestui eveniment, nu a fost informată în prealabil și nici nu a aprobat desfășurarea SuperKarpata Trophy în fondul forestier proprietatea publică a statului, pe care îl administrează.
Silvicultorii, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, au împiedicat accesul participanților la SuperKarpata Trophy în fondul forestier și în ariile naturale protejate administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Precizăm că înainte de debutul evenimentului din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a notificat organizatorii, Muller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH, că nu le este permisă folosirea siglei instituției noastre și nu le este permis accesul în fondul forestier administrat de Romsilva.
Menționăm că organizatorii SuperKarpata Trophy se prevalează de un protocol de colaborare încheiat în anul 2016 cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care prevedea posibilitatea folosirii unor drumuri forestiere administrate de Romsilva, în anumite condiții și cu respectarea legislației din domeniul silvic, protocol care a fost încălcat în mod repetat de către Muller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH și care acum este în proces de denunțare“, a transmis Romsilva.