Un grup de austrieci cu mașini modificate și echipate pentru off-road a poposit săptămâna aceasta în Bistrița-Năsăud, în zona lacului Sigmir. Marele alai, venit să străbată pădurile și potecile sălbatice din România, nu a avut parte, însă, de primirea ospitalieră la care se astepta.

Conform unor informații publicate de ziarul Libertatea, austriecii amatori de adrenalină au venit în Europa de Est pentru a desfășura un concurs care este interzis în alte state: SuperKarpata Trophy.
Sursa citată precizează că acest concurs este deghizat sub denumirea de excursie, pentru ca austriecii să scape de rigorile și răspunderile pe care le-ar avea în calitate de organizatori.

Excursiile pe patru roți prin arii protejate sau parcuri naturale sunt interzise sau drastic restrânse în Austria, Elveția, Germania din cauza agresivității lor asupra mediului și a opoziției populației locale.

Pe site-ul oficial al competiție, participanții sunt preveniți că vin „într-o țară săracă”, unde „împart drumul cu animale de toate felurile”.

Întrecerile off-road din România trebuie înscrise în calendarul FRAS și sunt coordonate de Comisia Națională off-road a federației, care colaborează cu autoritățile centrale și locale pentru a asigura siguranța participanților și a respectării normelor de mediu.

„Firma din Austria care mobilizează participanții la SuperKarpata Trophy se sustrage acestor exigențe de control și reglementare, declarând cu de la sine putere că acest concurs nu e o competiție sportivă, ci o simplă „expediție turistică”, având scopul de a cunoaște frumusețile patriei noastre. Pentru a întări caracterul turistic, pe site-ul Trofeului este aninată și frunza „istorică” lansată cu scandal de Elena Udrea pentru a promova brandul de țară. Spre deosebire de alte competiții off-road, participanții la evenimentul în cauză au libertatea de a alege un traseu primind hărți care le arată coridorul de deplasare. La SuperKarpata concurentul, departajat de timp ca un criteriu de clasament pentru a obține trofeul, găsește drumul prin coridor cu propriul echipament de navigație, deci are un traseu pe care îl alege singur. Zonele coridoarelor sunt în mare parte împădurite, deluroase și muntoase, dar populate.“, scrie Libertatea.

Descrierea austriacă, jignitoare la adresa României!

„Țara minunată” pe care sunt invitați concurenții la SuperKarpata Trophy să o descopere este prezentată ca o zonă de riscuri mari. Participanții sunt avertizați și instruiți cum să procedeze după ce au ieșit din spațiul Schengen, ocrotitor al civilizației, în care „băștinașii” nu au acces prin „grija” guvernului austriac.

Cităm câteva din recomandările de pe site-ul Trofeului SuperKarpata, deloc măgulitoare pentru țara-gazdă a „evenimentului unic la nivel mondial”, care „nu este doar un eveniment sportiv, ci un mare festival care implică poporul român”.

În orașele mari, așa cum este desigur în țările mai sărace, se recomandă prudență generală”. Apoi participanții trebuie să știe că „situația din spitalele locale nu corespunde standardelor europene”, iar schimburile de bani se fac doar la bănci. O altă prețioasă informație pentru șoferii mașinilor care vin la competiție este că vor întâlni pe șosele „trăsuri trase de cai” și sunt în situația să „împartă drumul cu animale de toate felurile”.

Primiți cu poliția și jandarmii în Bistrița-Năsăud și Maramureș

Din păcate, pentru ei, se pare că unele meleaguri din România s-au dovedit mai civilizate decât se așteptau austriecii, așa că au fost primiți cu poliția și jandarmii.

Silvicultorii și polițiștii din comuna Romuli au reacționat vehement după s-au confruntat cu hoarda de austrieci. Aceștia au fost atenționați cu o zi înainte de reprezentanții Gărzii Forestiere și au descoperit că grupul ce număra aproximativ 50 de mașini de teren au spart lacătul unei bariere de la intrarea pe drumul forestier de pe Valea Glodului în încercarea de a ajunge în zona Dragomirești din Maramureș. Austriecii au fost conduși la sediul de poliție din Romuli, fiind acuzați de distrugere.

După ce au părăsit comuna Romuli, off-roadiștii din Austria au ajuns într-o zonă împădurită de la Dragomirești, județul Maramureș. Acolo au fost așteptați de o armată de jandarmi și reprezentanți ai Gărzii Forestiere care și la această oră efectuează cercetări dacă străinii au respectat legile care interzic partidele de off-road fără acordul proprietarilor de păduri.

 

5 COMENTARII

  1. Este foarte bine ca au fost opriti sa patrunda in arii protejate sau parcuri naturale si amendati!
    Un pic cam exagerati cu cuvintele jignitoare la care faceti referire. Pe pagina oficiala a Superkarpata https://www.superkarpata.com/gastgeberland/
    este mentionat la siguranta in deplasare: „Banii pot fi schimbați direct la intrarea în stația de frontieră, în bănci sau case de schimb valutar, în niciun caz nu ar trebui acceptate oferte de la schimbătorii de bani de pe stradă. Cardurile de credit sunt deja acceptate în multe domenii.
    Când conduceți pe timp de noapte, trebuie să luați în considerare vehiculele neiluminate, lente sau parcate, precum și căruțele trase de cai. De asemenea, trebuie să împărțiți drumul cu animale de tot felul din când în când.” Nicidecum cuvinte jignitoare, in final ne place, nu ne place asta se intampla la noi (valuta se schimba in Decebal), asa se circula pe la noi in mediul rural in principal. Si cum mai toate drumurile trec prin sate, comune….

  2. Foarte bine, plezniti-i de sa le mearga fulgii si faceti-le dosare penale pentru dstrugerea sistemelor de blocare-semnalizare forestiera… ! La ei acasa nu indraznesc sa faca asa ceva. Smecherii din Romania, n-audecat sa organizeze si sa faca astfel de ” magarii ” si bataie de joc… pe terenurile proprietatea lor personala !

  3. Va faceți de ras 👏👏👏👏👏,de când austriecii nu v-au acceptat in Schengen nu știți cum sa le mai băgați bete-n roate. Oamenii aia respecta legea romană, statul roman i-a acceptat, tocmai ca sa va promoveze țara.

  4. Domnule ” Kugler „… ce sa promoveze , ca Romania-i un ” sat fara caini ” unde face cine ce-i taie ” bostanul ” , ca poate distruge tot, ca mai sunt inca paduri de furat… ca nu-i ia nimeni la plezneala si ca guvernantii nostri ” pun botul „… la toti smecherii care fac bani pe seama avutului public si privat din aceasta tzara ??? Interesanta opinie stimate domn ! Uite, este regele Angliei si ” motociclistul ” ala din Anglia ( nu am retinut cum il cheama … ) no aia DA ” promovare „… si documentare, care arata frumusetile acestei tzari… ! ! !

SPUNE-TI PAREREA