Foto cu caracter ilustrativ

USR Bistrița a lansat o petiție online care ar urma să contribuie la siguranța cetățenilor din municipiul Bistrița. Mai multe fapte antisociale însoțite de violență s-au întâmplat în spațiul public în ultimele săptămâni, așa că mulți oameni se întreabă dacă Bistrița mai este un oraș sigur.

„Ținând cont de cazurile de agresiune, recent înregistrate în Municipiul Bistrița, a căror victime au fost mai mulți bistrițeni printre care un bătrân și doi tineri nevinovați, care au fost agresați cu brutalitate în spațiul public, atragem atenția tuturor autorităților locale asupra faptului că trebuie să ne setăm ca prioritate zero tratarea problemei siguranței urbane și prevenirea violenței interpersonale și a criminalității din Municipiul Bistrița.

Facem un apel pentru conștientizarea faptului că prevenția criminalității nu este doar în
responsabilitatea legiuitorilor și al organelor abilitate de aplicare a legii, ci este și a aleșilor
locali, ai administrației publice locale, al poliției locale, al societății civile, dar și al comunității
urbane. Este nevoie ca toți să conlucrăm la proiectarea, dezvoltarea și amenajarea spațiului public în așa fel încât oportunitatea pentru infracțiuni și delincvențe să fie limitată cât mai devreme”, a transmis organizația USR Bistrița.

Iată care sunt măsurile propuse de USR:

1. Îmbunătățirea de urgență a iluminatului public în special în zonele parcurilor și a spațiilor de joacă pentru copii. Sporirea vizibilității.
2. Intensificarea activității de patrulare a poliției cu legitimare și control preventiv în special pe timp de noapte și în special pentru zonele parcurilor și a spațiilor de recreere și de joacă pentru copii.
3. Îmbunătățirea sistemului de intervenție și reducerea timpului de răspuns la sesizările făcute de bistrițeni către Poliția Locală.
4. Îmbunătățirea sistemelor de supraveghere video din tot orașul dar în special pentru zonele
parcurilor și a spațiilor de recreere și de joacă pentru copii și a intersecțiilor mari.
5. Sporirea implicării și a controalelor prin Direcția de Asistență Socială și Poliția Locală, pentru rezolvarea problemelor sociale în zonele de risc din cartierele de blocuri sociale din Bistrița și Viișoara, care sunt principalele surse de cetățeni care ajung să comită contravenții și infracțiuni.
6. Prevenirea și combaterea cu adevărat a fenomenului cerșetoriei și desfășurarea de anchete sociale în cazul fiecărui cerșetor identificat.
7. Inițierea de campanii informare și conștientizare în școli cu privire la pericole și la măsurile de autoprotecție.
8. Sporirea prezenței patrulelor comune formate din polițiști ai Inspectoratului Județean de Poliție și Poliției Locale în zona cluburilor de noapte în special pe perioada sfârșitul de
săptămână.
9. Elaborarea de acte normative de interes local care să stabilească măsuri clare și de impact
pentru sancționarea abaterilor de la respectarea liniștii publice.
10. Elaborarea unei strategii de prevenire a criminalității la nivelul Municipiului Bistrița, la care să participe toate instituțiile responsabile dar și cetățenii municipiului Bistrița.

SPUNE-TI PAREREA