
O expoziție fascinantă de fotografie, deschisă la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, o are în prim-plan pe Silvia Floarea Toth, originară din localitatea Mocod, o împătimită colecţionară şi păstrătoare a portului tradiţional din zona Năsăudului. Costumele populare adunate, extrem de valoroase, au fost prezentate în ultimii ani în cadrul unor evenimente de anvergură organizate la Bucureşti, Viena sau Roma. Odată cu îmbogăţirea colecţiei, Silvia Floare Toth a ales să se înfăţişeze în faţa aparatului de fotografiat îmbrăcată în aceste costume, dând naştere unor imagini de mare frumuseţe şi expresivitate. Multe dintre fotografiile realizate se regăsesc în expoziţia găzduită la muzeul din Năsăud, a cărei vernisaj va avea loc miercuri, 17 mai 2023, orele 12.00.
Silvia Floarea Toth a ajuns celebră, în mod total suprinzător, mai ales pentru ea, după ce a realizat mai multe fotografii cu colecţia ei personală de costume populare, specifice, în special, localităţii Mocod din Bistriţa-Năsăud.
„Zestrea“ sa, din lada bunicilor de la Mocod, a devenit cunoscută în ţară, fiind chiar subiectul unui reportaj în revista National Geographic Traveler, dar şi a unei expoziţii la Roma, la cel mai mare muzeu etnografic.
Fotografiile Silviei nu sunt simple imagini ale frumuseții feminine sau ale portului popular, ci adevărate surse de documentare etnografică. Majoritatea imaginilor sunt însoțite de informații elaborate despre vechimea portului popular și alte detalii. Româncele din zona Bistrița-Năsăud, la care se referă fotografiile ei, purtau anumite haine în funcție de statutul social, starea civilă și îndeletnicirile pe care le aveau.
Mocodul, cu fete frumoase si talentate!
FELICITARi!