Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

De 30 de ani încoace, la data de 15 mai, sărbătorim Ziua Internațională a Familie, conform unei proclamații a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Această zi are scopul de a ne arăta rolul esențial al familiei într-o comunitate, precum și provocările care afectează această structură socială. În ultimii ani, Ziua Internațională a Familiei a țintit distribuirea responsabilităților din gospodărie, afecțiunea, respectul reciproc între membrii familiei, migrația membrilor sau combaterea violenței domestice.

ONU are în vedere ca Ziua Internațională a Familiei să fie un prilej de observare. În acest sens, autoritățile și oamenii trebuie să aibă în vedere faptul că familia a suferit diverse schimbări de-a lungul timpului, în toate colțurile lumii. Aceste schimbări sunt de ordin social, economic și, mai ales, demografic.

Dacă vorbim de România ultimilor 30 de ani, rata divorțurilor aproape că s-a dublat, ajungând la 30%, după cum arată datele Institutului Național de Statistică. Practic, avem un divorț la 3,5 căsătorii. Deși suntem cunoscuți ca o țară tradiționalistă, în comparație cu alți europeni stăm rău la durata a căsătoriilor care se încheie după nici 10 ani de relație.

Cele mai multe divorțuri au avut loc în pandemie, când oamenii au trecut prin clipe grele și și-au dat seama că nu se mai pot baza pe partener sau că nu mai au nimic în comun. Aproape 23 de mii de familii de români s-au separat, în 2021, prin divorț.

În Bistrița-Năsăud, numărul de divorțuri a tot crescut constant, cu excepția anului 2020, când restricțiile i-au împiedicat pe oameni să meargă la tribunal. Așa că, în 2021, rata divorțului a explodat. Dacă în 2020 au fost înregistrate 169 de divorțuri, în 2021 numărul lor a crescut la 429, cu 118 mai multe decât în 2019, înainte de anul pandemic.

Anul  / Nr.  divorțuri

2016  / 269
2017  / 378
2018 / 390
2019 / 311
2020 / 169
2021 / 429

În primul an de căsătorie, incidența divorțurilor este mai mică, la nivelul psihologiei sociale ar trebui să știți teama indusă de pandemie se poate reflecta în modul în care decidem să acționăm în această direcție în raport cu soțul sau soția după caz. Situația economică și până la urmă funcția economică a familiei influențează foarte mult decizia de a divorța sau a nu divorța”, a transmis un sociolog.

În România, durata medie a unei căsătorii care se finalizează prin divorț este de 9 ani și jumătate. In Italia, în schimb, este de 24.
„România este o țară tradiționalistă, adică noi avem o rată a divorțului până în 30%, America are 50%, Belgia are 70%, în schimb în țara noastră durata unei căsnicii este foarte mică, oamenii se căsătoresc, dar și divorțează repede”, a spus fondatoarea Programului de Revenire după Divorț.

Specialiștii susțin că în România cel mai frecvent decizia de a divorța este luată de femei. După ce cad de acord cum să își împartă bunurile, multe cupluri se despart la notar și nu mai pierd timpul cu un proces de divorț.

Mulți primari din Bistrița-Năsăud aleg să premieze, anual, cuplurile longevive care ajung la cel puțin 50 de ani de căsătorie. În ritmul actual, acestea vor fi, în curând, pe cale de dispariție.

SPUNE-TI PAREREA