Urmează să fii supus unei operații de colostomie? Ești îngrijorat fiindcă nu știi cum o să te descurci după ea? Nu-ți face griji, îți vom oferi noi câteva informații utile privind stilul de viață al unei persoane după operația de colostomie.

De asemenea, îți recomandăm să nu eziți să îți cumperi o serie de accesorii care să te ajute să te bucuri de viață cât mai ușor și frumos posibil. De exemplu, un brâu pentru colostomie este una dintre cele mai bune alegeri pentru confortul tău zilnic.

Brâul pentru colostomie contribuie la susținerea adecvată a pungii, o ascunde și evită contactul acesteia cu pielea. De asemenea, reduce zgomotul rezultat în urma frecării pungii.

Știm, după ce oamenii află că au cancer, adesea își văd corpul într-un mod diferit. Unii se gândesc cu mare tristețe la schimbările pe care le va suferi corpul lor

Este posibil să gândești la fel și să crezi că va urma o perioadă foarte urâtă după operație. Însă, pe măsură ce te obișnuiești să trăiești cu o stomă (cu aspectul și modul ei de funcționare) te vei simți mai bine. Pentru a te obișnui cu ea, iată ce poți face:

 • Uită-te la stoma pentru a te ajuta să te simți confortabil cu ea.
 • Gândește-te la aspectele pozitive ale stomei.
 • Vorbește cu alte persoane care au suferit o operație de colostomie. Poți învăța noi tehnici cu privire la modul în care poți îngriji stoma, iar acest lucru te poate ajuta să ai din nou sentimentul de normalitate.
 • Cere ajutorul unui psiholog pentru a-ți schimba părerea despre aspectul corpului tău și despre calitatea vieții.
 • Înscrie-te într-un grup de suport!

Ce trebuie să faci după colostomie

Alimentație

Medicul îți va oferi recomandări cu privire la regimul alimentar de urmat după intervenția chirurgicală. Iată câteva recomandări utile:

 • Hidratează-te bine. Bea cel puțin 8 până la 10 pahare de apă sau ceai pe zi.
 • Limitează consumul de cofeină și alcool. Acestea te pot deshidrata.
 • Limitează consumul de alimente bogate în fibre sau bogate în zaharuri simple (cum ar fi glucoza, zaharoza, fructoza), deoarece și acestea te pot deshidrata.
 • Ia legătura cu medicul dacă ai dureri abdominale sau simptome ale deshidratării. Simptomele includ: sete mare, gură uscată, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune, urinare redusă, urină de culoare închisă, crampe musculare, abdominale etc.

Alimentele care îți făceau rău la stomac înainte de operație pot avea același efect după intervenția chirurgicală. Dacă te simți balonat după ce ai consumat orice aliment, scoate-l din dietă. Încearcă să-l mănânci din nou peste câteva săptămâni. Dacă încă simți durere sau senzația de balonare după ce l-ai consumat din nou, evită-l.

Exerciții

Discută cu medicul în privința exercițiilor potrivite pentru tine. În cele mai multe cazuri, mersul pe jos și întinderile ușoare sunt exerciții bune de făcut în timpul recuperării după o intervenție chirurgicală. Ar trebui să eviți să ridici sau să împingi obiecte care cântăresc mai mult de 4,5 kg timp de 6 până la 8 săptămâni după operație. Aici sunt incluse treburile casnice, cum ar fi aspirarea sau tunderea gazonului, printre altele.

Nu face genuflexiuni, flotări sau orice exercițiu intens timp de 2 până la 3 luni după operație. Acest lucru va ajuta la prevenirea unei hernii în jurul stomei.

Desfășurarea activității profesionale

Te poți întoarce la muncă de îndată ce te simți pregătit și medicul îți permite acest lucru. Dacă nu le spui, oamenii nu vor ști că ai o stomă. Este foarte puțin probabil ca punga pentru colostomie să se vadă, mai ales dacă o vei ascunde cu ajutorul brâului pentru colostomie. Cel mai probabil, vei putea purta majoritatea hainelor pe care le-ai purtat înainte de operație.

 

Călătorie

Când pleci într-o călătorie ia cu tine tot ceea ce ai nevoie pentru a avea parte de confort, fie că este doar o călătorie scurtă sau te duci la doctor.

Dacă ai de gând să fii plecat de acasă pentru câteva ore, gândește-te unde vei merge și pregătește-te mental. Unii oameni se confruntă cu anxietate până se obișnuiesc să călătorească fără probleme. Dacă suferi de anxietate, este bine să planifici totul din timp pentru a reduce stresul.

Mai întâi, gândește-te de ce ai putea avea nevoie. Apoi, cumpără produsele pe care intenționezi să le iei cu tine. Pune câte 2 din fiecare articol în geanta de voiaj. În acest fel, dacă ai o urgență sau călătoria se va prelungi, vei fi pregătit. Nu uita să iei cu tine:

 • mai multe pungi pentru colostomie
 • un brâu
 • șervețele de hârtie
 • lubrifiant pentru punga pentru colostomie
 • pudră pentru stomă etc.

Reține! Îngrijirea stomelor după o astfel de operație este extrem de importantă.

Așadar, trebuie să dispui de toate cele necesare a-ți îngriji stoma așa cum se cuvine. În felul acesta calitatea vieții tale se va îmbunătăți simțitor.

SPUNE-TI PAREREA