O comună din Bistrița-Năsăud a trecut pe energie regenerabilă pentru toate instituțiile pe care le are în administrare. Este vorba de Prundu Bârgăului, prima comună din Bistrița-Năsăud care folosește panouri solare de furnizare a energiei pentru toate instituţiile.

Primarul comunei, Doru Crișan, a prezentat astăzi proiectul „Capacitate crescută de furnizare a energiei regenerabile în Prundu Bârgăului“ în valoare de 340.000 Euro a fost prezentat astăzi de primarul Doru Crișan.

La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan, deputatul Daniel Suciu, subprefectul Ioan Zăgrean, primarul orașului Beclean – Nicolae Moldovan, primarul comunei Tiha Bârgăului – Vasile Șut, directorul Finanțelor – Dorina Cicioc și alți șefi de instituții.

Insituțiile care se alimentează acum cu „energie verde“ sunt Liceul Prundu Bârgăului + clădire gimnaziu, Grădinița Susenii Bârgăului, Grădinița Prundu Bârgăului, Dispensar Prundu Bârgăului, Centru multifuncțional,Școala I-IV (clădire veche), Clădire BACA, Spital Susenii Bârgăului, Primăria Prundu Bârgăului.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 289.000 Euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturi SEE în cadrul Programului pentru Energie în România, Apel 3.1 „Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile“– Alte Surse Regenerabile de Energie (SRE).

Obiectivele urmărite prin realizarea investiției:

· Realizarea unor instalații noi pentru producerea de energie/electricitate regenerabilă din alte Surse Regenerabile de Energie ce va fi utilizată pentru consumul propriu
· Contribuția la reducerea emisiilor CO2 și la securitatea sporită a furnizării energiei
· Reducerea cheltuielilor cu privire la achiziția de energie electrică

Indicatori de rezultat:

1. Reducerea emisiilor echivalente CO2 pe an: 62 tone echivalent CO2 / an;
2. Producția de energie din surse regenerabile MWH/an: 210 MWh/an

Indicatori de realizare:

1. Capacitate instalată de producție: 0.216 MW
2. Numărul de noi instalații: 9

SPUNE-TI PAREREA