Cupa României – Etapa I a Campionatului național de atelaje cu doi cai va avea loc la finalul acestei săptămâni la Herghelia Beclean, unul din cele 16 mari centre de creștere a cailor de rasă din țară.
Concursul va începe vineri cu proba de dresaj. Sâmbătă se va desfășura o probă maraton, concursul urmând să se încheie duminică cu proba de obstacole. U
Concursul este organizat de Federația Ecvestră Română, Regia Națională a Pădurilor Direcția de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor și Clubul Hipic ”Romsilva”.

Prima probă, cea de prezentare și dresaj, presupune verificarea modului în care calul execută anumite comenzi prestabilite, conform programului impus de Federația Ecvestră Internațională. Se are în vedere perspicitatea driverului în conducerea cu o singură mână, în cerc, și executarea mai multor tipuri de pași: trap întins, trap îngrămădit, pornirea cailor de pe loc cu sincronizare între cele două animale, mersul cu spatele cu sincronizare între cai. Proba de dresaj este însoțită de cea de prezentare. O comisie de specialitate va verifica armonia echipajelor pentru ca atelajele, driverul, secundul și caii trebuie să prezinte un tot unitar, prin aspect, prestanță, eleganță, ținută, costumație și atitudine.

Proba de maraton constă în executarea unui parcurs cu o trăsură de construcție specială pe un traseu de 16 kilometri, la final concurenții trecând prin șapte obstacole, dintre care unul cu apă.

Proba de obstacole e ultima din concurs și presupune ca trăsura să treacă printre obstacole, niște jaloane cu mingi în vârf, care au deschiderea cu 10 centimetri mai mare decât ecartamentul trăsurii. Dacă sunt atinse obstacolele, mingea din vârf cade, iar aceasta duce la penalizarea cu un anumit număr de puncte a concurentului. Câștigătorul va fi acela care va avea mai puține penalizări și care se va încadra cel mai bine într-o anumită perioadă de timp, prestabilită.

 

SPUNE-TI PAREREA