O expoziție organizată de COMPLEXUL MUZEAL BISTRIȚA-NĂSĂUD va avea loc la Centrul Multicultural „CASTEL TELEKI“ Posmuș.
(Localitatea Posmuș, Comuna Șieu, Județul Bistrița-Năsăud), în perioada 5 mai – 15 iunie 2023. Vernisajul va avea loc în data de 6 mai 2023, ora 14.00, iar curator va fi Dr. Alexandru GAVRILAȘ, manager CMBN. De asemenea, va vorbi și criticul de artă Dr. Vasile Duda.

Expoziția „Canon și interpretare“ se vrea a fi un dialog între dogmă și ultracontemporan, sau între tradițional și postmodernism – un dialog între ceea ce este în canon sau în norma bisericească și libertatea interpretării conceptelor privitoare la religie.
Simeza devine și ea la rândul ei un spațiu expozițional care are ca scop venerarea absolutului în abordări diferite, prețuirea profund respectuoasă a divinității. „Mărire Ție, Doamne!“.
Fiecare artist caută și se orientează în labirintul marilor întrebări ale vieții, încercând să dea sens creației sale. Astfel, o parte dintre creatori alege arta icoanei, iscodind misterele chipurilor sfinților, ale meșteșugului bisericesc și ale studiului temelor din scriptură, devenind pe zi ce trece mai spirituali, mai curați sufletește, într-o continuă rugăciune. Alții preferă să exprime puternic Ideea, prezentând lumii chintesența trăirilor proprii și a interpretărilor personale vizavi de sacru. Aceștia înfățișează cu ajutorul tehnicii și a modului specific de exprimare metamorfoza luptelor interioare, a relației fiecăruia cu Dumnezeu, a descoperirii răspunsurilor la crizele identitare caracteristice vieții cotidiene actuale.
De altfel, în concepţia celui mai mare istoric al religiilor, Mircea Eliade, definiția cea mai completă a ființei umane este cea de homo religiosus. Nevoia de sacru face parte din conștiința umană și de aceea nu există nici o persoană fără religie.
Rămâne ca acest proiect care adună laolaltă 14 expozanți, să întregească lumea interioară a fiecărui iubitor de artă și să bucure inimile tuturor vizitatorilor.
Vladimir Baciu / Olimpia Bera / Andrei Câmpan / Costel Chițimuș / Anca Ciubăncan / Tudor Costin / Reka Csapo Dup / Darie Dup / Alexandra Mureșan / Blanca Alina Pop / Ioan Sbârciu / Claudia Trif / Horațiu Weiker / Gavril Zmicală.

SPUNE-TI PAREREA