Administrația locală a comunei Șanț din Bistrița-Năsăud se confruntă cu o situție hilară după ce un consilier local PNL a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Acesta și-a primit sentința în luna februarie a acestui an și, de atunci, este în continuare consilier local, deși legea, dar și conștiința, i-ar cam interzice acest lucru.

Augustin Hădărău, consilierul care a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru conducere sub influența alcoolului, pare că încearcă cu disperare să își dea demisia, dar nimeni nu vrea să îl elibereze din funcția de consilier. La începutul lunii martie, el și-a depus demisia, după care, susțin colegii, a revenit asupra deciziei.

Hădărău spune, însă, că el a încercat să demisioneze, dar că demisia nu i-a fost aprobată. „Domnii consilieri locali nu mi-au aprobat demisia. Am cerut și părerea prefecturii. Eu mi-am depus demisia simplă și Consiliul Local trebuia să ia act de ea“, a spus consilierul local, contactat de ObservatorBN. Acesta nu este încă sigur că situația în care se află, cea de condamnat penal, îi impune neapărat demisia din funcția de consilier și așteaptă o certitudine din partea Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.

Într-adevăr, ședința ordinară din luna martie nu a fost statutară, așa că mai multe decizii și hotărâri de pe ordinea de zi au rămas în aer. Ca o surpriză, în luna aprilie, când consilierii locali care veghează la buna gospodărire a comunei Șanț s-au reunit din nou în ședință, Augustin Hădărău a reapărut în calitate de consilier.

La cea mai recentă ședință de Consiliu Local Șanț s-a adus în discuție acest aspect. Subiectul a fost deschis de către președintele de ședință, Macedon Pătrășcan, care a întrebat-o pe secretara Primăriei Șanț, Flămând Lucia, dacă situația consilierului este legală. Iată care a fost dialogul dintre cei doi:

Macedon Pătrășcan: „Mai avem un aspect. Domnul Hădărău Augustin, la începutul lunii martie, prin data de 2 sau 3, și-a dat demisia. Doamna secretară, să ne spuneți dacă el poate participa la ședință după ce și-a dat demisia. Conform codului administrativ, articolul 2), litera a), încetarea de drept a mandatului de consilier este demisia. Iar la aliniatul 3, demisia intră în vigoare odată cu înregistrarea ei la primărie. Deci ea a produs efecte, iar la ședința pe comisii din Joia Mare , nu știu ce dată a fost exact 12 sau 13, a participat la ședință domnul Hădărău. Avea dreptul să participe sau nu avea dreptul să participe?

Flămând Lucia: „Noi, am făcut…. Domnul Hădărău și-a depus, între timp, în 11.04, o cerere de retragere a demisiei. El își retrage demisia pentru că noi nu am primit de la prefectură niciun răspuns. Am făcut adresă la judecătorie să ni se comunice sentința penală, atât nouă la primărie cât și la prefectură. Sentința în original. Și numa când primim ordinul de încetare a mandatului din partea domnului prefect…

Macedon Pătrășcan:Dar conform articolului 3, încetarea mandatului de consilier e în momentul înregistrării la primărie a demisiei. El și-a dat demisia…“

Flămând Lucia: „Și-a dat demisia și după aia a revenit. Cu cerere de revenire în funcție“

Macedon Pătrășcan: „Îs foarte de acord. Avem proiect de hotărâre în luna martie, proiect de hotărâre pentru luarea la cunoștință a demisiei. După două ședințe unde nu a participat, la a treia vine ca și consilier. Nu știu dacă e legal sau nu e legal…“

În discuție a intervenit și primarul comunei Șanț, Marian Forogău, care a spus că s-ar fi consultat cu cineva din cadrul Instituției Prefectului și i s-ar fi sugerat că Hădărău poate continua să își exercite, deocamdată, funcția de consilier local.

Marian Forogău: „Bineînțeles că ne-am interesat de situație, am fost chiar la prefectură cu domnul Hădărău. De la prefectură ni s-a transmis faptul că, deci, domnul Hădărău și-a luat sentința de pe internet, trebuia să o primim oficial și la primărie și la prefectură, în același timp. Și-a dat demisia, de exemplu… Într-adevăr, e un act unilateral care poate să revie la demisie. Deci asta ne-a sugerat de la prefectură. Totodată ne-a sugerat să facem o adresă la judecătorie să ne trimită în cel mai scurt timp sentința și e și făcută, avem adresa aici, e la doamna secretar. După ce primim sentința, bineînțeles, primim și noi și prefectura, domnul prefect emite ordinul prefectului de demitere. Deci ei ne-au zis că nu-i nicio problemă, deci poate să…dacă și-a revenit de la demisie, poate să activeze încă ca și consilier. Mai ales, de exemplu, știți că îi ședința din 24. Într-adevăr, a fost proiect de hotărâre prin care nici nu trebe să se voteze, se aduce la cunoștință, da’ faptul că nu s-a putut valida ședința, nu s-a putut lua nici act de demisia lu’ domnu Hădărău. Deci ședința fiind nevalidată nu s-a putut lua… Și din această cauză ne-am interesat, am fost… Bineînțeles că și noi încercăm să ne interesăm și să găsim partea legală“.

Macedon Pătrășcan: „Dacă doamna secretară spune că poate să participe și este legal, își asumă. Pentru că ea răspunde de legalitatea actelor.“

Prefectul județului BistrițaNăsăud, Teofil Cioarbă, spune că nimeni din cadrul Primăriei Șanț nu s-a consultat cu el în legătură cu această situație, dar că el și colegii săi o vor clarifica în cel mai scurt timp.

De ce trage de timp primarul Forogău

Deși consilierul Augustin Hădărău care avea cunoștință de condamnarea sa definitivă încă din luna februarie putea să își dea demisia chiar de atunci, acesta, împreună cu primarul Marian Forogău, par să tragă de timp cât pot de mult. Este un exemplu clasic de „politică românească“ prin care aleșii găsesc tot felul de tertipuri legale de a rămâne într-o funcție, ocolind gestul onorabil și fără echivoc de a-și da demisia în secunda doi după ce au călcat pe bec.

Pe lângă asta, la Șanț, un alt motiv de a tărăgăna lucrurile  ar fi faptul că primarul în funcție și-ar cam fi pierdut simpatia cetățenilor, dar și susținerea consilierilor locali. Se pare că popularitatea primarului ales la alegerile din 2020, când fostul primar a trecut la cele veșnice, nu a durat prea mult. Rămas fără susținători, Forogău ține acum cu dinții de ultimii consilieri care îi sunt aproape.

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA