Sediul fostului cinematograf Omnia/ 23 August din Bistrița a fost clasat ca monument istoric, a anunțat astăzi primarul Ioan Turc. Demersurile de reabilitare a clădirii continuă cu solicitarea ofertelor de preț pentru atribuirea unui contract care are ca obiectiv elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție asupra imobilului.

„La inițiativa Primăriei Bistrița, au fost întreprinse demersuri privind introducerea imobilului care a găzduit fostul cinematograf Omnia / 23 August în Lista Monumentelor Istorice. După un circuit al documentelor care a necesitat și aprobarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, astăzi a fost semnat un ordin al ministrului Culturii care clasează fostul cinema Omnia ca monument istoric, categoria II, grupa B, urmând și publicarea deciziei în Monitorul Oficial.
Este încă un pas important spre restaurarea acestui etalon arhitectural aflat într-o stare avansată de degradare. Reamintim că am reușit preluarea imobilului de la RADEF, lucru care mai fusese încercat și de administrațiile predecesorilor, însă fără succes. După ample intervenții de restaurare, aici își va desfășura activitatea Teatrul Municipal, o entitate nou-înființată ce vine în întâmpinarea dorinței bistrițenilor de a avea în oraș un teatru autonom.
Demersurile municipalității continuă, între timp, fiind în desfășurare solicitarea ofertelor de preț pentru atribuirea contractului de servicii «Elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții Centru cultural multifuncțional Omnia»“, a transmis primarul Ioan Turc.

Demersul a fost aplaudat de către „Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean“, organizația care se preocupă de salvarea și restaurarea clădirilor de patrimoniu din Bistrița-Năsăud.

„O cladire emblematica propusa spre transformare in parcare cu doi ani in urma este acum in faza studiului de fezabilitate în vederea depunerii unui proiect finanțat pe fonduri europene, pentru ca Bistrița să aibă un teatru municipal autonom.
Este o veste extraordinar de buna pentru patrimoniul bistritean si pentru cultura bistriteana.
Doi factori au contat in acest drum de la oroare la speranta. In primul rand societatea civila bistriteana care s-a mobilizat exemplar. Pentru noi acesta a fost momentul in care am decis definitiv formalizarea Petrus Italus Trust.
In al doilea rand a fost dinamica primarului Ioan Turc, care a luat in serios criticile informate si a decis sa isi schimbe cu celeritate pozitia. A fost un gest democratic si reflexiv care merita apreciat ca atare.
Noi nu putem decat sa il incurajam pe domnul Primar sa continue cu aceasta atitudine facand si gesturi nepopulare cu unii. In speta, ar trebui aplicata la sange legea privitor la cea mai veche si mai sistematica provocare pentru ce da identitate orasului vechi: neglijarea si, mai rau, slutirea cladirilor istorice cu ferestre PVC, aparate de aer conditionat, lavabila, stucatura falsa, ciment si polistiren.
Este nevoie in acest moment de o interventie energica, de un ‘pe aici nu se mai trece’ arhitectonic, aplicandu-se prevederile legale ce tin de impozitarea suplimentara si amendare, dupa caz. Ideal ar fi si un mare front de restaurare cu fonduri europene a unei mase critice de cladiri, poate cel mai important aspect al unui mandat de primar bistritean din punct de vedere al atractivitatii orasului pe cateva decenii.
Dar, pana atunci, macar sa se opreasca distrugerile. Caci pana si viitorul teatru va avea, dupa restaurare, cladiri private adiacente asupra carora s-au comis adevarate agresiuni prin activitatile de «reabilitare»“, este mesajul transmis de către asociație.

2 COMENTARII

 1. Asteptam sa se intample la fel si cu cladirea fostei Biblioteci judetene de pe str. Garii construita in 1904 deosebit de valoroasa.
  Demersul a fost pornit de mine si colegii de la Bistrita Civica.
  Iubiti Bistrita stimati edili !
  Nu dati PUZ pentru DEMOLARE !

 2. În legătură cu clădirea care a găzduit cinematograful 23 August, (fostul Omnia cum era cunoscut până în anii 40) au existat mai multe controverse. Initial intentia primarului Ioan Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, numai că acest lucru nu este posibil. Legea nr.303/2008, in baza căreia s-a facut transferul catre primăria Bistrita prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Asadar, conform legii primarul Ioan Turc nu avea altă alternativă decât să reabiliteze clădirea cu destinatie pentru scopuri culturale. Astfel, cu ocazia perfectării actului de transfer a clădirii în domeniul public al orașului Bistrița, primarul Ioan Turc a confirmat că va păstra destinația inițială a clădirii.
  De fapt, chiar el a identificat ca destinatie pentru clădirea fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată, aceasta să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita. Totusi, pentru ca fostul „Cinema 23 August” să devină un teatru functional cu dotări la nivelul cerintelor actuale pentru arta spectacolului, pe lângă luctările de consolidare si reabilitare a clădirii vechi este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire nouă pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier amplu pentru public prevăzut si cu spatii pentru garderobă.
  De altfel, anexele din spatele clădirii, de pe strada Lupeni, se află acum în stare de degradare, iar de pe acoperiș au căzut țiglele de la acoperiș, ar trebui demolate de urgentă si demarate lucrările de construire a turnului scenei si a cabinelor pentru actorii viitorului teatru municipal ”Liviu Rebreanu” Bistrița.

SPUNE-TI PAREREA