O expoziție de acuarelă, având ca subiect bisericile ortodoxe din Bistrița, va avea loc la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Vernisajul va avea loc vineri, 21 aprilie 2023, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, la orele 17:00, iar expoziția va fi deschisă publicului timp de două săptămâni.

Vă invităm la o expoziție de acuarelă, având ca subiect bisericile ortodoxe din Bistrița, sub titlul 𝕲𝖎𝖚𝖛𝖆𝖎𝖊𝖗𝖊 𝖔𝖗𝖙𝖔𝖉𝖔𝖝𝖊 𝖇𝖎𝖘𝖙𝖗𝖎𝖙𝖊𝖓𝖊 în care sunt reprezentate toate lăcașele de cult ortodoxe din orașul Bistrița și cartierele arondate municipiului reprezentate în culoare.
Cu binecuvântarea Protopopiatului Ortodox Român Bistrița, autorul expoziției Leontin Tabără, organizează a treia expoziție personală sub tutela Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Vernisajul va avea loc vineri, 21 aprilie 2023, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, la orele 17:00, iar expoziția va fi deschisă publicului timp de două săptămâni.
Curator: Dr. Alexandru Gavrilaș – manager CMBN
Prezintă: Protopop Pr. Alexandru Vidican și Dr. Vasile Duda – critic de artă.
Vă așteptăm cu drag!“, au transmis reprezentanții muzeului.

1 COMENTARIU

  1. De cand pana cand Biserica de la Coroana e ortodoxa?!!!!!!!!
    ănăstirea minorită „Sf. Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana, cu noul hram Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este un monument istoric și de arhitectură din sec. al XIII-lea situat în Piața Mare (în prezent Piața Unirii nr. 8) din municipiul Bistrița. Edificiul este o biserică de tip sală, cu bolți în cruce, pe ogive, reprezentativ pentru goticul transilvănean timpuriu de filiație cisterciană.[2]

    Biserica a fost cumpărată în anul 1895 de Parohia Română Unită din Bistrița de la ordinul minorit, contra sumei de 35.000 coroane.

    În 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite de către regimul comunist, întregul ansamblu a fost trecut în folosința Bisericii Ortodoxe Române. În anul 2013 un proiect de modernizare a Pieței Unirii din Bistrița a fost blocat din cauza disputelor legate de dreptul de proprietate asupra ansamblului de clădiri.[3] În prezent sediul Protopopiatului Ortodox Bistrița se găsește în fosta mănăstire minorită.
    Afost luata cu japca de comunisti ,cu alte cuvinte!!!!!!!!!

SPUNE-TI PAREREA