Piața producătorilor locali din Bistrița-Năsăud a fost relocată și ea nu va mai funcționa în preajma Bisericii Evanghelice, cum a fost până acum. Toate căsuțele au fost mutate și amplasate în Piața Mică, acolo unde, pe vremuri, a funcționat o piață aprovizionată cu produse proaspete, de proveniență locală.
„Locația se schimbă, dar gustul rămâne același.
Cele mai gustoase și sănătoase bunătăți tradiționale. Produs în Bistrița-Năsăud te așteaptă de acum, în fiecare sâmbătă, la căsuțele din Piața Mică.
Vino și tu să vezi cu ce alte surprize te așteaptă producătorii locali în noua Piață a producătorilor locali.
Vă mulțumim pentru că susținem economia locală“, au transmis reprezentanții Asociației Produs în Bistrița-Năsăud.
„Piața Mica era cândva un reper în aprovizionarea cu produse proaspete si sanatoase, direct de la țărani…Să sperăm că vom regăsi producătorii adevărați în aceasta locație reamenajată“, a transmis o bistrițeancă.
Renuntarea la amplasarea chioscurilor pentru produse tradiționale pe spatiul verde din jurul Bisericii evanghelice este o măsură ințeleaptă. Pe langa aspectul inestetic de bazar oriental, parculetul din centrul orasului era permanent amenințat cu distrugerea gazonului. De aceea, mutarea căsuțelor din lemn destinate pieței „Produs în Bistrița-Năsăud” in Piata Mica, contribuie la aerisirea centrului orasului Bistrita care este sufocat de prea multe activitati inghesuite aici fara nici un discernamant, încă de pe vremea administratiei Cretu . Prin amplasarea chioscurilor pe laturile perimetrale ale Pietei Mici, acestea pot să rămană in permanentă acolo pentru târguri de produse traditionale, fără să afecteaze amenajările făcute cu bani europeni din spatiul respectiv.
Daca ar si inlocui chioscurile acele mari si inestetice cu „trasuri de epoca pentru comert stradal” (cu un simplu google gasiti tot felul de modele), ar arata chiar bine si in continuare zona, cum au facut cei din Alba Iulia si Brasov:
https://alba24.ro/municipalitatea-reglementeaza-comertul-ambulant-in-cetatea-alba-carolina-13-trasuri-de-epoca-6-tonete-mobile-si-corturi-174485.html
Casutele sunt mari si taie din peisaj, mai ales ca sunt pozitionate cu fata spre exteriorul pietei. Parculetul ala devine ciopartit. Macar sa intoarca casutele cu fata inspre interior, la parc, sa invite lumea.
Dar casutele sunt prea grosolane, puse peste fantana arteziana, taie complet privelistea, inchide spatiul si il incarca, nu vezi nimic de ele.