Leagănul pentru persoane cu dizabilități, amplasat în Parcul Municipal din Bistrița, este frecvent utilizat de copiii care ar trebui să folosească mobilierul de joacă obișnuit. Din păcate, doi copii s-au accidentat grav, în acest weekend, după ce s-au jucat în leagăn. Aceștia au ajuns la UPU Pediatrie cu picioarele fracturate.

La UPU Pediatrie au ajuns ieri după-amiază (17 aprilie), doi minori afirmativ accidentați la leagănul destinat persoanelor cu dizabilități din Parcul Municipal Bistrița.
Este vorba despre o fetiță de 6 ani, diagnosticată cu traumatism prin strivire al gleznei drepte și fractură la ambele oase ale gambei drepte, și despre un băiat de 8 ani, care a fost diagnosticat cu traumatism prin strivire al glaznei stângi și fractură la tibia stângă.
După analize, consultații de specialitate și imobilizare în aparat gipsat a zonelor afectate de fracturi, ambii copii au fost externați cu recomandări și tratament medical“, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Camelia Strungari.

Balansoarul pentru persoane cu dizabilități a fost amplasat în Parcul Municipal prin intermediul unui proiect de bugetare participativă.

Accidentele nu sunt singulare. Conform medicului de gardă, la UPU Pediatrie s-au mai înregistrat în această primăvară cazuri de copii accidentați la leagănul respectiv, minorii suferind diferite contuzii la membrele inferioare.

Citește și:

Copil accidentat în parcul municipal din Bistrița. Și-a prins piciorul în legănul pentru persoane cu dizabilități

Balansoarul a fost scos din uz

Balansoarul a fost blocat de către Primăria Bistrița. Într-o postare pe facebook, reprezentanții instituției și-au exprimat regretul față de incidentele petrecute, dar și vizavi de faptul că, din cauza unor oameni care nu au respectat destinația leagănului, persoanele cu dizabilități au de suferit.

Balansoarul dedicat persoanelor cu dizabilități aflate în scaun cu rotile, amplasat în Parcul „Regele Mihai I al României” din luna octombrie a anului trecut, a fost montat ca urmare a implementării unui proiect de bugetare participativă, aferent primei ediții derulate de municipalitate în anul 2021.
Precizăm încă o dată că balansoarul este destinat exclusiv persoanelor cu dizabilități locomotorii, lucru marcat prin mesaje de avertizare amplasate încă de la inaugurare.
De altfel, în toată această perioadă, persoanele cărora le-a fost destinat balansoarul s-au bucurat de el, folosindu-l fără vreun risc, în condiții de totală siguranță.
Regretăm că au existat și cazuri în care copii fără dizabilități, deși erau însoțiți de părinți, au fost victimele unor nedorite incidente, ca efect al nerespectării regulilor de utilizare a dispozitivului.
Drept urmare, balansoarul va fi blocat până la identificarea unei soluții prin care să poată fi utilizat exclusiv de persoanele cărora le-a fost dedicat. Din păcate, blocarea balansoarului va fi făcută în detrimentul persoanelor cu dizabilități, care îl foloseau fără probleme.
Suntem preocupați în continuare de siguranța locurilor de joacă pentru toți copiii, municipalitatea intenționând să amenajeze un perimetru mai generos cu facilități de agrement pentru copiii cu dizabilități“, este mesajul transmis de către Primăria Bistrița.

1 COMENTARIU

  1. Pai, daca ar fii supravegheati si li s-ar explica de ce e acel leagan in parc, probabil s-ar evita accidentele. Dar, din pacate, nici adultii habar nu au :).

SPUNE-TI PAREREA