Credincioșii ortodocși din Bistrița-Năsăud au celebrat, la miezul nopții, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Aceștia au ieșit în număr mare la toate bisericile și mănăstirile din județ unde a fost oficiată slujba specială de Înviere.
O delegație a Patriarhiei Române a adus, sâmbătă seara, la București, Lumina Sfântă de la Ierusalim, după care, mai mute avioane de mici dimensiuni au plecat de pe aeroportul Otopeni pentru a răspândi Lumina Sfântă peste tot în țară.
La Bistrița, Lumina Sfântă a fost adusă de secretarul Protopopiatului Bistrița, pr. Emanuel Vidican, și prefectul Teofil Cioarbă. Aceștia au mers la Aeroportul Cluj-Napoca, unde au preluat lumina de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț. Aceasta a fost împărtășită mai multor preoți din comunitățile județului Bistrița-Năsăud.
Tradiții în ziua de Paște
Învierea Domnului este prilej de reunire a familiei în jurul mesei cu preparate tradiţionale, este motiv de bucurie şi de optimism. Potrivit unei tradiţii creştine, cei care părăseasc această lume în Sfânta zi de Paşte, se duc direct în Rai.
O altă tradiţie mai spune că porţile Raiului sunt deschise în această zi, şi, de asemenea, având în vedere că cerurile se deschid, sufletele răposaţilor se întorc acasă, pentru a-i proteja pe cei dragi. De Paşte este bine ca oamenii să fie îmbrăcaţi cu o haină nouă, care ar simboliza purificarea.
Se spune că masa de Paşte trebuie să se înceapă cu consumul unui ou, existând credinţa că astfel trupul va fi sănătos întreg anul, dar şi peşte – pentru a fi sprinten precum acesta.
Adevarat a inviat! Doar liniste sufleteasca va doresc tuturor!