Pasca este un preparat prezent în toate meniurile pascale, însă nu foarte multe persoane știu ce reprezintă.
Preparat cu brânză dulce, ca un desert, sau cu brânză sărată, ca un fel principal, PASCA este un simbol foarte vechi al Sfintelor Paști. În istorie, PASCA era un tip de pâine, mâncată de evrei în timpul sărbătorilor pascale, și se numea „mața”.

Pasca, era la început o pâine nedospită, realizată din făină obținută din cinci cereale, cunoscută drept „pâinea săracilor”, dar odată cu trecerea timpului, a devenit un preparat nelipsit pe masa de PaștE, ce are la bază aluat de cozonac, brânză de vaci, precum și alte condimente sau arome. Simbolul cel mai des realizat pentru decorarea păștii a rămas crucea, amintind de momentul tragic al răstignirii Mântuitorului.
Pasca este unul dintre simbolurile sacrificiului lui Iisus, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor noastre. Pasca se prepară în Sâmbăta Mare, ajunul Învierii, iar forma sa rotundă amintește de scutecele pruncului Iisus. Dacă pasca este dreptunghiulară, este foarte probabil să prezinte un alt simbol creștin, fiind decorată cu o cruce.

Tradiția de a consuma PASCĂ, vine de la obiceiul evreilor, acela de a mânca miel și pâine nedospită, cunoscută drept azima, și ierburi amare, pentru a aminti chnurile prin care au trecut evreii, în timpul robiei egiptene.

Tradiția de a prepara o specilitate culinară aparte, cu o anumită semnificație pentru masa de Paște este răspândită pe tot globul. Iată câteva exemple:

Anglia

În Anglia, se mănâncă prăjitură simnel. Datând de secole, prăjitura simnel este un desert cu fructe, mâncată duminica. Acum are aspectul unui tort, acoperit cu un strat de martipan și decorat cu 12 bile de martipan, care îi reprezintă pe cei 12 apostoli.

Argentina

În Argentina, oamenii mănâncă ceva asemănător plăcintei numită Torta Pascualina, adică „Tarta de Paște”. Placinta savuroasa este umpluta cu ricotta, oua fierte tari, spanac, anghinare si patrunjel. Deoarece nu are carne, este un fel de mâncare obișnuit și în timpul Postului Mare, iar numeroasele ouă folosite pentru a găti acest fel de mâncare, simbolizează învierea lui Isus Hristos.

Mexic

În Mexic, capirotada este un desert tradițional servit în Vinerea Mare. Rețetele pentru capirotada, o budincă de pâine, variază, dar este făcută din bolillo (o pâine asemănătoare unei baghete), care a fost înmuiată în sirop fiert din zahăr, bețișoare de scorțișoară și cuișoare. Nucile, fructele uscate și siropurile dulci sunt toppinguri comune.
Capirotada este menită să semnifice răstignirea: bețișoarele de scorțișoară reprezintă crucea, cuișoarele reprezintă cuiele, iar pâinea reprezintă Trupul lui Hristos.

Polonia

Babka wielkanocna este un desert popular în Duminica Paștelui în Polonia. Deși babka a devenit desertul favorit pe tot parcursul anului în multe țări, prăjitura a fost servită în mod tradițional în Duminica Paștelui în Polonia. De obicei, babka este rotundă și acoperită cu o glazură dulce.

Italia

Colomba di Pasqua este favorita de Paște în Italia. Prăjiturile pe bază de pâine dulce sunt comune de sărbători în Italia. Există panettone de Crăciun și colomba di Pasqua de Paște. În formă de porumbel, simbol al păcii, colomba di Pasqua este umplută cu fructe confiate și apoi stropită cu migdale și zahăr perlat.

Grecia

În Grecia, tsoureki este servit la cină. Aceasta este o pâine dulce împletită. Impletitura cu trei fire simbolizeaza Sfanta Treime, in timp ce ouale fierte, tari, cu care se servește în mod obișnuit această pâine sunt menite să simbolizeze sângele lui Hristos, de aceea sunt vopsite în roșu.

Spania

Oamenii din Spania mănâncă deserturi asemănătoare gogoșilor numite rosquillas. Rosquillas de Semana Santa, sau gogoșile de Paște, au mai mult gust de prăjitură decât gogoși, deoarece sunt făcute cu făină fermentată în loc de drojdie.

Slovenia și Croația

Oamenii din Slovenia și Croația mănâncă pinca, un rulou dulce tradițional sau pâine. Pinca este făcută pentru a sărbători sfârșitul Postului Mare în multe țări din Europa de Est, cum ar fi Slovenia și Croația. Înainte de a fi copt, semnul crucii este sculptat în aluat.

Rusia

Rușii mănâncă pashka, un desert savuros care poate fi mâncat fie de sine stătător, fie cu pâine. Pashka se face cu branza de vaci și cremă de brânză. Brânză este adesea împodobită cu fructe uscate și literele XB, care înseamnă „Hristos a înviat”.

 

SPUNE-TI PAREREA