Istoria companiei Iproeb S.A. din Bistrița a început în anul 1977 când a fost creată platforma industrială a orașului. De atunci, numeroși muncitori au ieșit la pensie de la compania care a jucat un rol important în industria electrotehnică românească.
Prezentă la „Târgul de viitor“ organizat de Asociația POV21, compania și-a prezentat oferta de muncă celor tineri. Ce oferă ea? În primul rând, stabilitate și… multă muncă. E adevărat că vremurile s-au schimbat și oamenii nu mai privesc munca la fel ca pe vremuri, așa că firmele trebuie să își schimbe mereu strategiile pentru a ține pasul cu felul în care arată acum piața muncii. Avantajul Iproeb este că, într-o lume în care căutarea unui job și reinventarea profesională pot fi stresante, compania oferă siguranță și câteva avantaje financiare.
„Forța de muncă a devenit o resursă rară și la mare căutare în zilele noastre. Noi venim cu niște pachete, sperăm noi, atractive. De exemplu, oferim pentru bonurile de masă, suma maximală pe care o permite legea. De asemenea, oferim prime de sărbătorile importante din an și toate zilele legale sunt libere. Oferim zilele de concediu în funcție de vechimea totală în muncă. Puțini angajatori mai fac asta. Dacă ai o vechime în muncă mai mare, ai zile de concediu mai multe. Asta e un lucru rar pentru că legea prevede un minim și cam acesta îl regăsim pe piața muncii“, explică Paul Adam, specialist PR la Iproeb.
Compania este într-o fază de modernizare și schimbări semnificative sunt așteptate, în continuare. Chiar și așa, fluctuația personalului este destul de mare, la fel ca în toată zona industrială din Bistrița, de altfel. Este dificil pentru firmele de pe platforma industrială să recruteze și să formeze oameni loiali, muncitori, care să cunoască bine meserie și să rămână fideli locului de muncă.
„Este o problemă felul în care se întâmplă calificarea la noi pentru că nu mai putem, ca angajatori, să calificăm la locul de muncă. Se inițiază procesul de calificare la noi și oamenii se califică mai departe după ce au finalziat un curs. Este o opțiune pe care o oferim. Noi ne căutăm mai mult pe domeniul electric și aici este o problemă. Pe studii dsuperioare nu avem, iar cu școlile profesionale colaboarea este scăzută.
Este adevărat. Fluxul de personal, migrarea personalului a crescut, nu este la un nivel care să ne convină, însă nu este Iproebul compania care ar ieși din trend. Este fenomenul pe care îl regăsim la orice firmă. Este mult mai greu să păstrezi angajații. Sunt agajați care vin din garda veche și ies acum la pensie. Dar nu este salarizarea singurul factor care influențează această migrație. Senzația mea este că mult mai mult decât înainte, oamenii încearcă să își găsească un sens și o împlinire la locul de muncă. Este salariul un factor, dar nu este întotdeauna determinant“, a explicat Paul Adam.
IPROEB S.A s-a înființat ca societate independentă în 1982, având un progres hotărât, ascendent, care a continuat și după 1989. În 1996, IPROEB S.A. devine societate pe acțiuni, cu capital privat integral. În 2015 este listată la Bursa de Valori București, iar în 2021 intră în grupul Electromontaj S.A.
Citește și: