Obiceiul pe care îl știm de la bunicile noastre, cel al vopsirii ouălor de Paște cu coji de ceapă, a devenit o rețetă populară pe platformele online. Așa că metoda arhaică a devenit una foarte modernă și o alternativă sănătoasă și „eco“ la coloranții alimentari care se găsesc în comerț.

Pentru a vopsi ouă după această metodă, trebuie să păstrăm din timp cojile de ceapă într-un săculeț de pânză. Culoarea va fi mai intensă sau mai pală, în funcție de cantitatea de coji de ceapă folosită. De asemenea, diferă pigmentul de la coaja de ceapă galbenă față de cea roșie. Tot ce trebuie să mai avem sunt ouăle proaspete (preferabil cu coaja albă), un ciorap și câteva plante de primăvară cu forme interesante. Putem să pictăm diverse modele și cu ceară, modele care vor rămâne imprimate după fierberea ouălor. La final,putem adăuga puțină untură sau ulei pentru strălucire.

Deși suntem tentați să credem că ouăle vopsit cu coji de ceapă sunt o tradiție românească, trebuie să știm că această metodă este una răspândită, de secole și în alte țări: Lituania, Armenia, Georgia, Ucraina, Slovenia etc.

Tradiţia spune că ouăle trebuie vopsite în Joia Mare, numită şi Joia Patimilor. Culoarea roşie este cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul.

Citește și:

Coji de salcie, urzici, viorele – ingrediente din care se preparau pe vremuri vopsele pentru ouăle de Paște. Modele de încondeiat, păstrate e Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Ouăle vopsite cu plante imprimate și coji de ceapă, tradiție păstrată din generație în generație la Telciu. Tanti Ana ne arată „rețeta“ pas cu pas

SPUNE-TI PAREREA