Dacă te numeri printre cei mai tineri ca vârstă, probabil existau deja telefoane mobile atunci când te-ai născut și este un obiect integrat natural în viața ta. 

Dacă ești născut înaintea boom-ului de tehnologie, de la internet la telefonie mobilă, probabil că fiecare apariție în materie de telefoane mobile și tehnologia din spatele acestora te surprinde mai tare. 

În oricare dintre cazuri, un lucru este cert: telefoanele sunt o extensie a noastră, cu care putem face o mulțime de lucruri, de la prezența pe rețelele de socializare, la căutări pe internet, la ascultat muzică pe diverse platforme. Telefoanele au depășit deja de mult funcțiile de bază, de apel și mesaje. Chiar din contră, tehnologia evoluează într-un ritm atât de rapid, încât parcă este și greu să ținem pasul.

Dacă ești în căutare de un telefon mobil nou, am pregătit pentru tine în acest articol câteva criterii la care să fii atent, ca să poți face cea mai bună alegere pentru tine, raportat atât la calitate, cât și la buget. 

Iar cel mai bun sfat este să pornești de la nevoile tale, pentru că acestea vor dicta nivelul de performanță pe care e nevoie să îl îndeplinească telefonul ales. 

Dacă nu folosești telefonul decât pentru funcțiile sale de bază, adică mesaje, apeluri, fotografii la nivel amator, navigare pe internet și rețele de socializare, poți alege dintre modelele de telefoane disponibile la diverse oferte. Sfatul este să studiezi bine atât oferta din magazinele mari online, cât și pe cea din magazinele furnizorilor de telefonie mobilă. Poate ai deja acces la anumite modele de telefoane pe care le poți lua gratuit, în baza abonamentului tău de telefonie mobilă. 

Dacă te joci mult pe telefon, te uiți la multe filme și seriale de pe platformele de streaming online, atunci este bine să te orientezi către modele cu ecrane performante, cu o rezoluție cât mai bună, ca să îți asigure calitatea pe care ți-o dorești. În cazul jocurilor, va fi nevoie ca telefonul pe care îl alegi să aibă și un sistem bun de operare, pentru ca jocul tău să nu fie niciodată întrerupt. Un telefon bun, în acest caz, îți va întreține spiritul competitiv. 

Dacă telefonul este instrumentul tău de bază la muncă, atunci fii atent să fie compatibil cu toate aplicațiile pe care este nevoie să ți le instalezi. În același timp, va fi necesar să alegi un model de telefon a cărui baterie îți oferă cea mai mare autonomie posibilă, ca să te asiguri că va funcționa cât e ziua ta de lucru de lungă, fără să fie nevoie să îl ții la încărcat. Desigur, poți opta și pentru o baterie externă care îți oferă extra putere, atunci când bateria telefonului tău se descarcă. 

Iar în cazul în care ai o pasiune sau chiar o meserie în zona fotografiei, atunci studiază modele de telefoane mai performante, care au camere ultra capabile și ale căror fotografii nu te vor dezamăgi niciodată. Un exemplu de model de telefon cu o cameră impresionantă este iPhone 14 Pro Max, un telefon cu un ansamblu de 3 camere care pot face poze atât noaptea cât și ziua. Desigur, un astfel de telefon, ca top de gamă, este și unul foarte costisitor. Dar, cu o căutare făcută cu multă răbdare, cu siguranță poți găsi modele asemănătoare ca funcții, la prețuri mai accesibile.

Desigur, nu doar nevoile în materie de funcționalități contează. Mai ai de luat în calcul și designul viitorului tău telefon. În același ritm cu tehnologia s-au dezvoltat atât dimensiunea ecranului cât și culorile în care sunt disponibile telefoanele. Dacă totuși găsești un telefon cu anumite funcționalități dar care nu este disponibil într-o culoare pe care ți-o dorești, poți opta pentru o husă care să aibă un design pe gustul tău. O husă este o idee bună și pentru protecția telefonului tău, pentru că există multe modele ale căror ecrane sunt casabile și nu rezistă foarte bine la șocuri. 

Orice ai alege, asigură-te că faci o alegere bine informată, nu te grăbi să cumperi la impuls, studiază bine oferta și funcționalitățile. Asta ca să te poți bucura de telefonul tău cât mai mult timp. Sau, cel puțin, până când apare un model mult mai tentant. 

 

SPUNE-TI PAREREA