În contextul avertizărilor meteo emise, polițiștii bistrițeni vin cu o serie de recomandări pentru conducătorii de vehicule referitoare la circulația pe drumurile publice:

Potrivit legislației în vigoare, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune și trebuie să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. Informații cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare pot fi accesate pe Centrul INFOTRAFIC al I.G.P.R.

Aveți grijă la viteza cu care circulați. Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.

Reiterăm faptul că atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă etc., ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Totodată îi rugăm să traverseze drumul doar prin locurile permise și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Nu uitați că, în condiții de vreme rea, vizibilitatea scade așadar dați șoferilor timp suficient pentru vă vedea și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.

SPUNE-TI PAREREA